Wpływ fazy dojrzałości zbiorczej na jakość plonu cebuli szalotki (Allium cepa L. var. ascalonicum Backer)

Maria Tendaj



Monika Piusińska-Siedlecka





Abstrakt

Badania dotyczyły oceny plonowania szalotki lokalnej populacji z rejonu Lubelszczyzny, w zależności od zbioru w różnej fazie dojrzałości. Zbiór szalotki następował w trzech fazach dojrzałości; przedwczesnej (pierwszy termin), gdy rośliny uformowały cebule, lecz jeszcze nie załamywały szczypioru, pełnej (drugi termin), gdy ponad 60% roślin załamało szczypior, lecz nie był on jeszcze zaschnięty oraz w fazie opóźnionej dojrzałości (trzeci termin), gdy rośliny wykazywały oznaki przejrzewania – całkowicie zaschnięty szczypior, cebule dobrze okryte suchą łuską. Jakość plonu oceniono na podstawie udziału cebul o różnej wielkości oraz zawartości w łuskach mięsistych suchej masy i cukrów (redukujących i ogółem). Z przeprowadzonych badań wynika, że opóźnienie zbioru wpływa na zwiększenie plonu oraz udziału w nim cebul o dużej średnicy (powyżej 25 mm). Cebule ze zbioru w drugim i trzecim terminie zawierały więcej suchej masy (średnio 20%) i cukrów ogółem (średnio 11,48–11,78%) w porównaniu do cebul z pierwszego terminu. Ze względu na wielkość i jakość plonu cebul, optymalnym terminem zbioru była faza, gdy rośliny załamywały szczypior, lecz był on jeszcze w dużej części zielony (drugi termin).

Słowa kluczowe:

szalotka, faza dojrzałości, plon cebul

Brewster J.L., 1994. Onions and other vegetable Alliums. CAB Int., Wallingford, UK.
Cohat E., Chauvin J.E., LeNard M., 2001. Shallot (Allium cepa var. aggregatum) production and breeding in France. Acta Hort., 555: 221–225.
Grzegorzewska M., 1998. Wpływ stadium dojrzałości w czasie zbioru na jakość i trwałość przechowalniczą cebuli. Biul. Warzywn. XLVIII: 101–112.
Horbowicz M., Grzegorzewska M., 1995. Wpływ warunków schładzania i przechowywania na zawartość weglowodanów i suchej masy w cebuli. Biul. Warzywn. XLIII: 45–58.
Kępka A., Sypień M., Smolińska-Stępień M., 1971. Wpływ terminu zbioru i terminu obcinania szczypioru na plon i przechowywanie cebuli Wolskiej. Biul. Warzywn., XII: 377–399.
Kotlińska T., 1995. Zróżnicowanie cech użytkowych populacji szalotki (A. cepa var. aggregatum). Mater. V Ogólnopol. Zjazdu Hod. Rośl. Ogrod., 24–25 luty 1995, Skierniewice: 148–155.
Krawiec M., Tendaj M., 2001. Wpływ fazy dojrzałości oraz pozbiorczego dosuszania na plon cebuli dymki. Folia Hortic. 13/1A: 321–324.
Permadi A.H., 1993. Growing shallot from true seed – research results and problems. Onion News. Tropics, 5: 35–38.
Piusińska-Siedlecka M., Tendaj M., 2000. The evaluation of cultivation methods for shallot (Allium cepa var. ascalonicum Backer). Allium Improv. Newslet., 10: 43–45.
Rutherford P.P., White R., 1982. The carbohydrate composition of onions during long term cold storage. J. Hort. Sci., 57, 3: 349–356.
Vimala P., Yeong N.H., 1994. Nutrient content and removal by shallots grown on peat in Malaysia. Acta Hort., 358: 415–418.
Wall M.M., Corgan J.N., 1994. Postharvest losses from delayed harvest and during common storage of short-day onions. HortSci., 29: 802–804.
Pobierz

Opublikowane
2005-05-20



Maria Tendaj 
Monika Piusińska-Siedlecka 



Licencja

Przesyłając artykuł do publikacji, autor oświadcza, że posiada pełnię autorskich praw majątkowych oraz osobistych do utworu, a jego opublikowanie nie naruszy praw osób trzecich. Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób. 

Przesłanie przez autora artykułu do publikacji w czasopiśmie „Annales Horticulturae” traktowane będzie jako udzielenie licencji do eksploatacji praw autorskich do artykułu na zasadach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) 


Inne teksty tego samego autora