Wpływ fazy dojrzałości zbiorczej na jakość plonu cebuli szalotki (Allium cepa L. var. ascalonicum Backer)
Maria Tendaj
Monika Piusińska-Siedlecka
Abstrakt
Badania dotyczyły oceny plonowania szalotki lokalnej populacji z rejonu Lubelszczyzny, w zależności od zbioru w różnej fazie dojrzałości. Zbiór szalotki następował w trzech fazach dojrzałości; przedwczesnej (pierwszy termin), gdy rośliny uformowały cebule, lecz jeszcze nie załamywały szczypioru, pełnej (drugi termin), gdy ponad 60% roślin załamało szczypior, lecz nie był on jeszcze zaschnięty oraz w fazie opóźnionej dojrzałości (trzeci termin), gdy rośliny wykazywały oznaki przejrzewania – całkowicie zaschnięty szczypior, cebule dobrze okryte suchą łuską. Jakość plonu oceniono na podstawie udziału cebul o różnej wielkości oraz zawartości w łuskach mięsistych suchej masy i cukrów (redukujących i ogółem). Z przeprowadzonych badań wynika, że opóźnienie zbioru wpływa na zwiększenie plonu oraz udziału w nim cebul o dużej średnicy (powyżej 25 mm). Cebule ze zbioru w drugim i trzecim terminie zawierały więcej suchej masy (średnio 20%) i cukrów ogółem (średnio 11,48–11,78%) w porównaniu do cebul z pierwszego terminu. Ze względu na wielkość i jakość plonu cebul, optymalnym terminem zbioru była faza, gdy rośliny załamywały szczypior, lecz był on jeszcze w dużej części zielony (drugi termin).
Słowa kluczowe:
szalotka, faza dojrzałości, plon cebulBibliografia
Cohat E., Chauvin J.E., LeNard M., 2001. Shallot (Allium cepa var. aggregatum) production and breeding in France. Acta Hort., 555: 221–225.
Grzegorzewska M., 1998. Wpływ stadium dojrzałości w czasie zbioru na jakość i trwałość przechowalniczą cebuli. Biul. Warzywn. XLVIII: 101–112.
Horbowicz M., Grzegorzewska M., 1995. Wpływ warunków schładzania i przechowywania na zawartość weglowodanów i suchej masy w cebuli. Biul. Warzywn. XLIII: 45–58.
Kępka A., Sypień M., Smolińska-Stępień M., 1971. Wpływ terminu zbioru i terminu obcinania szczypioru na plon i przechowywanie cebuli Wolskiej. Biul. Warzywn., XII: 377–399.
Kotlińska T., 1995. Zróżnicowanie cech użytkowych populacji szalotki (A. cepa var. aggregatum). Mater. V Ogólnopol. Zjazdu Hod. Rośl. Ogrod., 24–25 luty 1995, Skierniewice: 148–155.
Krawiec M., Tendaj M., 2001. Wpływ fazy dojrzałości oraz pozbiorczego dosuszania na plon cebuli dymki. Folia Hortic. 13/1A: 321–324.
Permadi A.H., 1993. Growing shallot from true seed – research results and problems. Onion News. Tropics, 5: 35–38.
Piusińska-Siedlecka M., Tendaj M., 2000. The evaluation of cultivation methods for shallot (Allium cepa var. ascalonicum Backer). Allium Improv. Newslet., 10: 43–45.
Rutherford P.P., White R., 1982. The carbohydrate composition of onions during long term cold storage. J. Hort. Sci., 57, 3: 349–356.
Vimala P., Yeong N.H., 1994. Nutrient content and removal by shallots grown on peat in Malaysia. Acta Hort., 358: 415–418.
Wall M.M., Corgan J.N., 1994. Postharvest losses from delayed harvest and during common storage of short-day onions. HortSci., 29: 802–804.
Licencja
Przesyłając artykuł do publikacji, autor oświadcza, że posiada pełnię autorskich praw majątkowych oraz osobistych do utworu, a jego opublikowanie nie naruszy praw osób trzecich. Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.
Przesłanie przez autora artykułu do publikacji w czasopiśmie „Annales Horticulturae” traktowane będzie jako udzielenie licencji do eksploatacji praw autorskich do artykułu na zasadach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)