The yielding of French bean (Phaseolus vulgaris L.) in the spring and autumn cultivation in the plastic tunnel

HELENA ŁABUDA

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin

RAFAŁ PAPLIŃSKI

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin

EWA ROŻEK

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin



Abstract

The present work investigated the course of more important developmental stages of the plants and the yielding of dwarf French bean cultivars in the spring and autumnal cultivation in the foil high tunnel. The experimental material included 10 yellow pod cultivars of the French bean: ‘NOE-1’ (standard), ‘Dominika’, ‘Poster’, ‘POL-349/05’, ‘POL-B 105’, ‘Lucyna’, ‘LM-86’, ‘Z1/07’, ‘Z2/07’ and ‘Liwia’. Differentiated density of plants was applied: 14.8 plants ∙ m–2 and 8.9 plants ∙ m–2. The experiment was established as two treatments using the method of random blocks in 4 repetitions, with treatment A being the cultivars, and treatment B the density of plants. The sowing of seeds in the tunnel in spring was carried out on 19th April and in autumn on 1st August. The harvest was carried out 2–4 times, depending on the cultivar, according to pods’ maturity, in spring from 27th June to 11th July and in autumn from 26th September to 24th October. The yield of pods on 1 m2: total yield, marketable yield, and non-marketable yield and the quality of marketable pods were determined. In the spring cultivation the period of emergence was twice longer, the flowering stage of plants lasted 11 days shorter, and the period from the sowing to the first harvest was 10 days longer than in the autumn cultivation. The marketable yield of French bean pods in spring cultivation was about 38% higher in comparison to the yield of pods obtained from the cultivation an autumn. French bean pods from the spring cultivation were characterized by a greater content of the dry matter and L-ascorbic acid than the pods from the autumn cultivation. The density of plants of the French bean – 14.8 plants ∙ m–2 was the optimum in spring, at the smaller density of 8.9 plants ∙ m–2 the plants were higher and more extensive, and maturation of pods was less uniform and the marketable yield of pods was smaller by about 30%.

Keywords:

common bean, yellow pods cultivars, density of plants, yield

Andreas Ch., 1992. Stangenbohnen im erdelosen Anbau auf Steinwolle. Gemüse 4, 216–222.

Bralewski T.W., Hołubowicz R., 2006. Tolerancja na niskie temperatury fasoli szparagowej w uprawie na wczesny zbiór. Post. Nauk Roln. 2, 53–63.

Carey E.E., Jett L., Lamont W.J., Nennich T.T., Orzolek M.D., Williams K.A., 2009. Horticultural crop production in high tunnels in the United States, A snapshot. HortTechnology 19 (1), 37–43.

Gross Y., Kigel J., 1994. Differential sensitivity to hight temperature of stages in the reproductive development of common bean (Phaseolus vulgaris L.). Field Crops. Res. 36, 201–212.

Gunerka L., Jabłońska L., Milczarski M., 2014. Opłacalność produkcji warzyw pod osłonami na przykładzie wybranego gospodarstwa. Rocz. Nauk. Ekonom. Rol. Rozw. Obsz. Wiej. 101 (3), 78–85.

Jabłońska L., Olewnicki D., 2011. Zmiany w powierzchni upraw ogrodniczych pod osłonami w Polsce w pierwszej dekadzie XXI w. Zesz. Nauk. SGGW, Probl. Roln. Świat. 11 (4), 89–97.

Lindner M., 1995. Stangenbohnen sorten furs Gewächshaus. Monatsschrift 11, 666–667

Łabuda H., Baran A., 2005. Wpływ sposobu osłaniania na plonowanie fasoli szparagowej w uprawie przyspieszonej. Zesz. Nauk. AR. Wroc. 515, Rolnictwo 86, 333–338.

Łabuda H., Baran A., Papliński R., 2006. Kwitnienie i zawiązywanie strąków siedmiu odmian fasoli szparagowej (Phaseolus vulgaris L.) w zróżnicowanych warunkach uprawy. Acta Agrobot. 59 (1), 439–446.

Łabuda H., Brodaczewska A., 2007a. Yield and quality characteristics of seven snap bean cultivars for early cropping. W: P. Nowaczyk (red.), Spontaneous and induced variation for the genetic improvement of horticultural crops. University Press, University of Technology and Life Sciences, Bydgoszcz, 245–250.

Łabuda H., Brodaczewska A., 2007b. The influence of environmental factors on flowering of french bean (Phaseolus vulgaris L.). Acta Agrobot. 60 (2), 153–159.

Monterroso V.A., Wien H.Ch., 1990. Flower and pod abscission due to heat stress in beans. J. Amer. Soc. Hortic. Sci. 115 (4), 631–634.

Romero-Gámez M., Suárez-Rey E.M., Antón A., Castilla N., Soriano T., 2012. Environmental impact of screenhouse and open-field cultivation using a life cycle analysis, the case study of green bean production. J. Clean. Prod. 28, 63–69.

Sady W., 2006. Nawożenie warzyw strączkowych. Fasola zwykła. W: tegoż, Nawożenie warzyw polowych. Plantpress, Kraków, 100–101.

Sady W., 2014. Nawożenie warzyw bobowatych. Fasola zwykła. W: tegoż, Nawożenie warzyw polowych. Wyd. Plantpress, Kraków, 118–120.

Saglam N., Gebologlu N., Ece A., Fidan S., Yazgan A., 2000. Effects of different, sowing dates on harvesting date and yield of bean under plastic tunnels. Acta Hortic. 533, 315–321.

Wolski T., Dyduch J., 2000. Znaczenie warzyw i owoców w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych. Annales UMCS, sec. EEE, Horticultura 8, suppl., 19–35.

Published
2015-12-27



HELENA ŁABUDA 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
RAFAŁ PAPLIŃSKI 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
EWA ROŻEK 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. S. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)