Badania dotyczyły oceny wpływu terminu siewu oraz fazy zbioru kolendry siewnej na plon świeżego ziela oraz jego skład chemiczny. Siew nasion wykonano w czterech terminach: 7, 14, 20 i 28 marca. Zbiór przeprowadzono w dwóch fazach wzrostu rośliny: w fazie wegetatywnej i fazie generatywnej. W czasie zbioru określono masę świeżego ziela, następnie materiał poddano analizom chemicznym, oznaczając suchą masę oraz zawartość cukrów (ogółem i redukujących), kwasu L-askorbinowego, chlorofilu; w powietrznie suchym zielu oceniono zawartość olejku eterycznego. Kolendra z dwóch pierwszych terminów siewu charakteryzowała się największym plonem świeżej masy ziela. Najwięcej cukrów ogółem, kwasu L-askorbinowego oraz chlorofilu zawierało ziele kolendry z najwcześniejszego terminu siewu. Opóźnianie terminu siewu przyczyniło się do zmniejszenia zawartości wymienionych substancji, przy czym większy był w nim udział suchej masy oraz cukrów redukujących. Rośliny zbierane w fazie generatywnej charakteryzowały się większym plonem świeżego ziela oraz większym udziałem suchej masy i olejku eterycznego niż zbierane w fazie wegetatywnej. Surowiec zbierany w fazie wegetatywnej odznaczał się natomiast wyższą zawartością kwasu L-askorbinowego i chlorofilu. Koncentracja cukrów redukujących oraz cukrów ogółem nie była istotnie uzależniona od fazy zbioru surowca kolendry.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.