Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Ocena zmian zawartości mikroelementów w zbożach pod wpływem wapnowania i magnezowania gleby

Jadwiga Błaziak




Abstrakt

Badania oparto na doświadczeniu wazonowym w hali wegetacyjnej. Materiałem glebowym był utwór pyłowy wodnego pochodzenia, o odczynie bardzo kwaśnym. Czynnikami doświadczenia były: kontrola (bez nawożenia) oraz CaO, CaO + MgO i MgSO4. 7H2O, zastosowane według 1 kwasowości hydrolitycznej. Roślinami testowymi były jęczmień jary i owies. Zboża zebrane z obiektu kontrolnego wykazywały wysoką zawartość żelaza, manganu i cynku. Wapnowanie i magnezowanie spowodowało znaczne obniżenie zawartości mikroelementów w roślinach, a szczególnie Mn o 25–90% oraz Zn o 15–60% i Fe o 15–40%. Wpływ CaO i CaO + MgO na obniżenie zawartości mikroelementów w zbożach był podobny. W przypadku owsa nastąpił spadek do zawartości niskich. Siarczan magnezu miał znacznie mniejszy wpływ.


Pobierz

Opublikowane
04-06-2007



Jadwiga Błaziak 



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.