MATEMATYCZNY OPIS CHARAKTERYSTYKI KSZTAŁTU 3D OWOCU CYTRYNY
Leszek Mieszkalski
Katedra Organizacji i Inżynierii Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 164, 02-787 WarszawaAbstrakt
W pracy przedstawiono matematyczny opis charakterystyki kształtu 3D owoców cytryn z wykorzystaniem krzywych Béziera i elipsoidy. Do modelowania wybrano cytryny odmian Eureka i Genoa. Kontur cytryny, który jest jej południkiem, opisano trzema połączonymi krzywymi Béziera. Podstawą do opisu konturów cytryn są ich fotografie w 10 położeniach, zmieniających się co 36°. Do modelowania kształtu cytryn jako alternatywną metodę zastosowano elipsoidę. Krzywe Béziera aproksymujące południki leżące na powierzchni cytryn oraz elipsoida są ich modelami 3D. Przedstawiona metoda z wykorzystaniem krzywych Béziera może być stosowana do matematycznego modelowania kształtu cytryn, natomiast elipsoida nie jest dobrym modelem do aproksymacji kształtu cytryn
Słowa kluczowe:
cytryna, kształt, krzywe Béziera, elipsoida, opis matematyczny, mo-dele 3DKatedra Organizacji i Inżynierii Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 164, 02-787 Warszawa
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.