Wpływ wybranych parametrów technologicznych na wytrzymałość kinetyczną granulatu

Kazimierz Zawiślak

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Paweł Sobczak

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Marian Panasiewicz

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Agnieszka Markowska

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu składu surowcowego i parametrów technologicznych na wytrzymałość kinetyczną granulatu. Ocenie poddano stopień rozdrobnienia aglomerowanych surowców, dodatek tłuszczu, temperaturę procesu kondycjonowania oraz wpływ dodatku wody w miejscu kondycjonowania parą. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że na wytrzymałość kinetyczną granulatu mają wpływ poddane badaniom czynniki. Dodatek tłuszczu do mieszanki drobiowej oraz pszenicy powodował obniżenie wytrzymałości kinetycznej gotowego produktu. Wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu obniżała się wytrzymałość granulatu w porównaniu z granulatem kontrolnym. Dowilżanie mieszanki w procesie granulowania również skutkuje obniżeniem wytrzymałości kinetycznej. Stopień rozdrobnienia mieszanki przed granulowaniem wpływa na wytrzymałość produktu. Wraz ze zwiększeniem się cząstek surowca przed granulowaniem następuje zmniejszenie wytrzymałości gotowego produktu. Stwierdzono, że temperatura kondycjonowania wpływa na końcowy efekt wytłaczania. Kondycjonowanie mieszanki do temperatury poniżej 60°C znacznie pogarsza wytrzymałość kinetyczną produktu.

Słowa kluczowe:

granulowanie, rozdrabnianie, kondycjonowanie, tłuszcz

Grochowicz. J., 1996. Technologia produkcji mieszanek paszowych, PWRiL, Warszawa.

Grochowicz. J., 1998. Zaawansowane techniki wytwarzania przemysłowych mieszanek paszowych, Lublin.

Hejft R., 2002. Ciśnieniowa aglomeracja materiałów roślinnych, ITE, Białystok.

Kamiński Z., 1995. Energochłonność procesu ciśnieniowej aglomeracji pasz w urządzeniach granulujących, PB, Białystok.

Kulig R., Laskowski J., 2005. Wpływ parametrów matrycy na efektywność granulowania mieszanki pszenicy z rzepakiem. Inż. Rol. 5, 375–384.

Obidziński S., Hejft R., 2007. Wpływ parametrów aparaturowo-procesowych na wartość nacisków zagęszczających w procesie granulowania pasz. Inż. Rol. 5(93), 313–319.

Panasiewicz M., Grochowicz J., Zawiślak K., Sobczak P., 2003. Zabiegi kondycjonowania wybranych surowców ziarnistych odniesione do ich wytrzymałości mechanicznej. Inż. Rol. 7, 145–153.

Thomas M., van der Poel A.F.R., 1996. Physical quality of pelleted animal feed. Animal Feed Sci. Techn. 61, 89–112.

Walczyński S., Zawiślak K., Podgórska H., 1996. Wpływ składu mieszanek paszowych i metod granulowania na jakość granulatu. Biul. Nauk. Przem. Pasz., 3/4, 67–78.

Walczyński S., Zawiślak K., 2000a. Badania stopnia zagęszczania surowców paszowych w zależności od obróbki termicznej i mechanicznej Biul. Nauk. Przem. Pasz. 1/4, 95–101.

Walczyński S., Zawiślak K., 2000b. Wpływ dodatku tłuszczu na jakość granul w procesie aglomeracji bez dodatku pary. Pasze Przem. 4/5, 17–19.

Zawiślak. K., 1996a. Czynniki wpływające na jakość granulatu Pasze Przem. 2/3, 15–16.

Zawiślak. K., 1996b. Granulowanie mieszanek bez pary. Pasze Przem. 4, 21.

Pobierz

Opublikowane
2010-06-30



Kazimierz Zawiślak 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Paweł Sobczak 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Marian Panasiewicz 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Agnieszka Markowska 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora