Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 9 No. 1-2 (2010)

Artykuły

Influence of chosen technological parameters on the kinetic durability of pellets

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2010.1-2.1
Submitted: March 14, 2022
Published: 2010-06-30

Abstract

The paper presents the results of studies on the influence of material composition and technological parameters of the kinetic durability of pellets. Estimation was surrounded the degree of disintegration pelleted material, fat addition, different temperature of conditioning process and water addition in place of steam conditioning process. Completed research proved in the kinetic durability influence studied parameters. Fat additive to the mixture and wheat grain influences on the less kinetic durability of product. Increase fat addictive is cause of durability decreasing the pellets to compare with control product. Mixture moistening during pelleting process is also cause of durability decreasing. The disintegration degree of mixture influences the kinetic durability. Increase of particle size is cause of decreasing kinetic durability. The conditioning temperature influences the final effect of production. Mixture conditioning under the temperature of 60°C considerably decrease kinetic durability of the product.

References

  1. Grochowicz. J., 1996. Technologia produkcji mieszanek paszowych, PWRiL, Warszawa.
  2. Grochowicz. J., 1998. Zaawansowane techniki wytwarzania przemysłowych mieszanek paszowych, Lublin.
  3. Hejft R., 2002. Ciśnieniowa aglomeracja materiałów roślinnych, ITE, Białystok.
  4. Kamiński Z., 1995. Energochłonność procesu ciśnieniowej aglomeracji pasz w urządzeniach granulujących, PB, Białystok.
  5. Kulig R., Laskowski J., 2005. Wpływ parametrów matrycy na efektywność granulowania mieszanki pszenicy z rzepakiem. Inż. Rol. 5, 375–384.
  6. Obidziński S., Hejft R., 2007. Wpływ parametrów aparaturowo-procesowych na wartość nacisków zagęszczających w procesie granulowania pasz. Inż. Rol. 5(93), 313–319.
  7. Panasiewicz M., Grochowicz J., Zawiślak K., Sobczak P., 2003. Zabiegi kondycjonowania wybranych surowców ziarnistych odniesione do ich wytrzymałości mechanicznej. Inż. Rol. 7, 145–153.
  8. Thomas M., van der Poel A.F.R., 1996. Physical quality of pelleted animal feed. Animal Feed Sci. Techn. 61, 89–112.
  9. Walczyński S., Zawiślak K., Podgórska H., 1996. Wpływ składu mieszanek paszowych i metod granulowania na jakość granulatu. Biul. Nauk. Przem. Pasz., 3/4, 67–78.
  10. Walczyński S., Zawiślak K., 2000a. Badania stopnia zagęszczania surowców paszowych w zależności od obróbki termicznej i mechanicznej Biul. Nauk. Przem. Pasz. 1/4, 95–101.
  11. Walczyński S., Zawiślak K., 2000b. Wpływ dodatku tłuszczu na jakość granul w procesie aglomeracji bez dodatku pary. Pasze Przem. 4/5, 17–19.
  12. Zawiślak. K., 1996a. Czynniki wpływające na jakość granulatu Pasze Przem. 2/3, 15–16.
  13. Zawiślak. K., 1996b. Granulowanie mieszanek bez pary. Pasze Przem. 4, 21.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.