Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 6 Nr 2 (2007)

Artykuły

Wpływ ekstruzji na stabilność przechowalniczą frakcji lipidowej mieszanek paszowych dla ryb

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2007.2.1
Przesłane: października 17, 2022
Opublikowane: 2007-12-31

Abstrakt

Mieszanki dla ryb karpiowatych sporządzone w formie sypkiej lub ekstrudowanej przechowywano przez 3 miesiące w temp. 25°C przy wilgotności 35–40%. warunkach modelowych. Jakość frakcji lipidowej określono na podstawie comiesięcznych oznaczeń liczby kwasowej (LK), liczby nadtlenkowej (LN) oraz zawartości witamin A i E. Czynniki doświadczalne nie spowodowały zmian hydrolitycznych i oksydacyjnych frakcji lipidowej oraz w zawartości wit. E w sposób znaczący dla użytecznoci żywieniowej mieszanek. Ubytki wit. A po ekstruzji wyniosły 12%, a po zakończeniu testu przechowalniczego 33% w stosunku do zawartości przed ekstruzją.

Bibliografia

  1. Anderson J. S., Sunderland R., 2002. Effect of extruder moisture and dryer processing temperature on vitamin C and E and astaxanthin stability. Aquaculture, 207, 137–149.
  2. BN-89/8186-01 Tłuszcze zwierzce topione techniczne i paszowe.
  3. Cai X., Luo L., Xue M., Wu X., Zhan W., 2005. Growth performance, body composition and phosphorus availability of juvenile grass carp (Ctenopharyngodon idellus) as affected by diet processing and replacement of fishmeal by detoxified castor bean meal. Aquaculture Nutrition, 11, 293–299.
  4. Coelho M., 1996. Stability of vitamins affected by feed processing. Feedstuffs, July 29, 9–14.
  5. Kaushik S., 2007. The appeal of extruded feeds in aquaculture. Feedtech, 11 (4), 12–13.
  6. Mościcki L., 2000. Technika ekstruzji w przetwórstwie rolno-spożywczym. Przegląd Zboż.-Młyn. Wyd. spec. 18–20.
  7. Naumann C., Bessler R., 1976. Die chemische Untersuchung von Futtermitteln, Band. III Veralg. J. Neumann – Neudamm. Berlin, Basel, Vienn.
  8. Sagan A., 2002. Wpływ procesów ekstruzji na stabilność witamin lipofilnych w produktach paszowych. Biul. Nauk. Przem. Pasz., XLI, 1/4, 71–79.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.