Analiza sposobu uprawy, składu, żywieniowych oraz prozdrowotnych właściwości owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott)

Kamil Wilczyńsk

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Katarzyna Olesińska

Katedra Roślin Przemysłowych i Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Klaudia Kałwa

Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Zbigniew Kobus

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



Abstract

Celem pracy była analiza uprawy oraz zbioru aronii czarnoowocowej, a także składu i właściwości związków biologicznie aktywnych zawartych
w owocach i ich potencjalnie prozdrowotnego wpływu na organizm człowieka. Aronia należy do roślin o małych wymaganiach glebowych, lecz wymaga wielu
pracochłonnych zabiegów agrotechnicznych. Zbiór owoców z plantacji wielkoobszarowych odbywa się zazwyczaj za pomocą kombajnów samobieżnych, przy
czym zbiór maszynowy wymaga odpowiedniego nasadzenia krzewów oraz prawidłowego doboru parametrów pracy kombajnu, aby ograniczyć uszkodzenia owoców i pędów krzewów. Na podstawie dostępnej literatury przeanalizowano istotne czynniki wpływające na prawidłową i optymalną uprawę oraz na zmechanizowany zbiór owoców aronii, a także przedstawiono potencjalne właściwości prozdrowotne i lecznicze tych owoców w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Wykazano, że surowiec ten jest istotny w przemyśle przetwórczym.



Published
2018-11-30



Kamil Wilczyńsk 
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Katarzyna Olesińska 
Katedra Roślin Przemysłowych i Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Klaudia Kałwa 
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Zbigniew Kobus 
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



License

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)