Evaluation of productivity of fodder area in chosen dairy farms in Lublin voivodeship

Jolanta Bojarszczuk

Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute Department of Forage Crop Production, Czartoryskich 8, 24-100 Puławy



Abstrakt

The evaluation of productivity of fodder area in dairy farms localized in three regions differentiated by habitat conditions in Lublin voivodeship is presented in the paper. The method
which was used during the research was a survey and the basic instrument was a questionnaire. The study was conducted in 145 farms. The productivity level of fodder area types, expressed by chosen indexes was regionally differentiated and dependent on the number of cows in a herd. Less productivity of the natural fodder area was achieved by farms in which grasslands area per 1 livestock unit was the biggest. The productivity of the basic forage area, measured in kg of protein, was mostly influenced by: cereal yields, grasslands area per 1 LU, their share in the agricultural acreage, the share of feed in a special area of arable land and their share in forage area in the agricultural acreage. Its level, however, expressed in MJ of energy was mainly affected by the area of farmland, the share of maize in the crop structure and the size of the non-economic forage area. The productivity of the forage area, expressed in units of cereal was mostly affected by the area linkage per 1 LU of their proportion in the agricultural acreage, grain yields, the share of feed in a special area of arable land and their share in the forage area in the agricultural acreage.

Słowa kluczowe:

productivity of fodder area, dairy cattle breeding, region, Lubelskie voivodeship, habitat conditions

Filipiak K., Wilkos S., 1998. Wybrane metody analizy wielozmiennej i ich zastosowanie w badaniach przestrzennych. IUNG Puławy, R 349, 1–59.
Gajda J., 1987. Rola użytków zielonych w intensyfikacji produkcji pasz w makroregionie środkowo-wschodnim (lubelskim). Mat. Konf. „Hodowla a nasiennictwo traw i motylkowych dla
potrzeb łąkarstwa”, Lublin, 3–22.
Gajda J., Zawiślak M., 1988. Użytki zielone na tle powierzchni paszowej w rejonach o różnych glebach. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 336, 29–36.
GUS, 2008. Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2007. Warszawa.
GUS, 2009. Rolnictwo w województwie lubelskim w 2008 roku. Urząd Statystyczny w Lublinie. Informacje i opracowania statystyczne.
Igras J., Lipiński W., 2006. Regionalne zróżnicowanie stanu agrochemicznego gleb w Polsce. Studia i Raporty IUNG – PIB Puławy, 3, 71–79.
Harkot W., Lipińska H., 2008. Kierunki zmian w gospodarowaniu na trwałych użytkach zielonych Lubelszczyzny w aspekcie zmian pogłowia zwierząt w latach 1980–2006. Woda – Środowisko
– Obszary Wiejskie, 8, 2a (23), 33–43.
Jankowski K., Jodełka J., 1995. Wpływ niektórych czynników na stan użytków zielonych w województwie siedleckim w latach 1985–1991. Zesz. Nauk. WSRP Siedlce, Rolnictwo 37, 127–138.
Jerzak M., 1969. Pojęcie, struktura i ekonomiczna efektywność powierzchni paszowej. Zag. Ekon. Rol. 2 (340), 29–37.
Jerzak M., 1974.Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. Wyd. PWN, Warszawa–Poznań.
Kania J., Zając T., 1989. Organizacja i produkcyjność powierzchni paszowej w gospodarstwach indywidualnych z chowem bydła w Polsce Południowej. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 229, 141–157.
Marks E., Młynarczyk K., Marks M., 2001. Ocena produktywności i sprawności powierzchni paszowej w wybranych gminach województwa warmińsko-mazurskiego. Pam. Puł., 125, 409–416.
Normy żywienia bydła, owiec i kóz, 2001. IZOO, Kraków.
Rudnicki F., Jaskulski D., Tyrnakiewicz-Czaplewska M., 2008. Niektóre czynniki warunkujące udział roślin paszowych w strukturze zasiewów. Fragm. Agron., 25, 3 (99),144–153.
Zuba J., 1990. Efektywność powierzchni paszowej w chowie bydła (rozważania modelowe), Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. (386), 131–134.
Zuba J., 2009. Wpływ wybranych czynników oraz regionów na wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego. Annales
UMCS, sec. E, Agricultura, 64, 4, 28–38.

Opublikowane
2011-12-31



Jolanta Bojarszczuk 
Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute Department of Forage Crop Production, Czartoryskich 8, 24-100 Puławy



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.