Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 30 Nr 4 (2012)

Articles

Quantitative and qualitative analysis of live sheep production from the mass breeding system Part I. Analysis of procurement rate and prices of live sheep

Przesłane: marca 17, 2021
Opublikowane: 2012-12-31

Abstrakt

The research objective was quantitative and qualitative assessment of live sheep from the mass breeding system. The first part analyzes the procurement level for lamb and adult slaughter sheep at each period of the year and highlights the price changes of slaughter material taking into account animal body weight and the year period. The analysis included 58228 slaughter lambs and 1125 mature slaughter sheep purchased in the Lublin Province in the years 2005–2008 and intended for export. Besides, there were studied 10325 slaughter lambs and 2379 adult slaughter sheep bought in 2006 in different parts of Poland meant for the domestic market. There was found a decrease in the sheep population during 2005–2009, i.e. a 30% nationwide decline and 47.3% in the Lublin Province. The strongest demand and the highest prices for live lamb are recorded in March, November and December. The export markets show preferences for slaughter lambs of 17–30 kg body weight, whereas the domestic market requires live sheep of over 27 kg live weight. Attention has been brought to the lack of a domestic market for live lamb.

Bibliografia

Baruk A.I, Gruszecki T., Szymanowska A., 2011. Komunikacja marketingowa na rynku jagnięciny w Polsce – wyniki badań empirycznych. In: Nowoczesność przemysłu i usług, J. Pyka
(ed.), Wyd. TNOiK, Katowice, 13–25.
Borys B., Zawadzka D., 2006. Stan i perspektywy produkcji mięsa jagnięcego w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej, Prz. Hod. 1, 18–22.
FAO, 1998 Biodiversity for food and agriculture. Farm Animal Genetic Resources http://www.fao.org/sd/EPdirect/EPre0042.htm.
Fenyves V., Orbán I., Dajnoki K., Nábrádi A., 2010. Evaluation of different predicting methods in forecasting Hungarian, Italian and Greek lamb proces. Food Econom. Acta Agric. Scand.,
Section C, 7 (2–4), 192–196.
Gruszecki T.M., Strupieniuk Z., Patkowski K., Słomiany J., 2011 Wykorzystanie owiec do czynnej ochrony przyrody w Roztoczańskim Parku Narodowym. Prz. Hod. 12, 14–15.
James A., Gaston K. J., Balmford A., 2001. Can we afford to conserve biodiversity? Bioscience 51 (1), 43–52.
Krupiński J., 2009. Bioróżnorodność w świecie zwierząt gospodarskich jako rezerwa zasobów genetycznych, Prz. Hod. 2, 1–8.
Niżnikowski R., 2006. Dokąd zmierza krajowe owczarstwo. Prz. Hod. 7, 6–9.
Polski Związek Owczarski, 1981–2011. Hodowla owiec i kóz w Polsce. Warszawa.
Seremak-Bulge J., 1992 Ekonomiczne warunki produkcji owczarskiej w gospodarce rynkowej. Zesz. Nauk. PTZ, 7, 1–932.
www.arimr.gov.pl
www.arr.gov.pl

Downloads

Download data is not yet available.