Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 24 (2006)

Articles

Wykorzystanie dzika europejskiego (Sus scrofa scrofa L.) w krzyżowaniu towarowym

Przesłane: sierpnia 12, 2021
Opublikowane: 2006-12-31

Abstrakt

Hybrids after Duroc and Hampshire sows crossbred with wild boars (groups I and II) as well as Polish Landrace fatteners as a control were used in the experiment. Animals were kept from 25 kg to 70 kg of body weight and fed with a full-dose mixture according to their requirements. Fatteners’ slaughter value was evaluated after the slaughter according to SKURTCh methodology. Results were statistically processed using SPSSPC software. Hybrids wild boar / Duroc were characterized by the thinnest backfat (1.0 cm). Hybrids with wild boar share had a smaller sirloin “eye” area comparing to control group. The total weight of middle neck and shoulder was higher in hybrids. The weight of sirloin and ham achieved from fatteners with wild boar share was lower as compared to control group. Lean percentage in total sirloin weight ranged from 53.26% in wild boar / Hampshire hybrids to 57.75% in pure breeds. Lean content in ham from carcass with 50% share of wild boar was lower by 4.3% as compared to control.

Bibliografia

B a r a n o w s k a M., W a l k i e w i c z A.: Dzik jest zwierzęciem łownym, a czy może być hodowlanym. Przegl. Hod., 8, 1995.
B a r o w i c z T.: Dietetyczna wieprzowina? Biul. Inf. IZ, 4, 1997.
G r u d n i e w s k a B. Skąd się wzięły świnie. Trz. Chl., 4, 10–15, 1997.
K o r z e n i o w s k i W., B o j a r s k a U., C i e r a c h M.: Wartość rzeźna dzika. Med. Wet., 47(4), 1991.
W a l k i e w i c z A.: Dziki, świdziki, dzikoświnie – czy taki agrobiznes w Polsce się rozwinie? Trz. Chl., 8–9, 1996a.
W a l k i e w i c z A., W i e l b o E., B u r d z a n o w s k i J.: Ocena profilu biochemicznego krwi i struktury tkanek wybranych form użytkowych świniodzików. Rocz. Nauk. Zoot. Supl., z. 3, 203–209, 1999.
W a l k i e w i c z A., W i e l b o E., S t a s i a k A.: Ocena wartości rzeźnej mieszańców dzika (Sus scrofa ferus) z wybranymi rasami świni domowej. Ann. UMCS, EE, XVI, 18, 1998.
W i e l b o E., W a l k i e w i c z A., M a t y k a S., B a b i c z M., B u r d z a n o w s k i J.: Skład tkankowy tusz oraz cechy fizykochemiczne mięsa i tłuszczu świniodzików w klasie cutters. Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny, 13, 191–198, 2002b.
W i e l b o E., W a l k i e w i c z A., M a t y k a S., B u r d z a n o w s k i J., B a b i c z M.: Wpływ udziału krwi dzika (Sus scrofa ferus) i masy ubojowej świniodzików na cechy jakościowe surowca rzeźnego. Ann. UMCS, EE, XVIII, 10, 2000.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 4 5 > >>