Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 31 No. 4 (2013)

Articles

Evaluation of lean meat content in pigs obtained from different producers

Submitted: August 8, 2019
Published: 2014-02-05

Abstract

The aim of the study was to evaluate the quality of pig carcasses in terms of their lean meat content, based on the example of pigs obtained from various producers in the south-eastern part of the Lublin voivodeship. The study was carried out in the Wrębiak-Witkowski meat processing plant (Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wrębiak-Witkowski Sp. z o.o.) in Tomaszów Lubelski, Poland. Half-carcasses are classified according to the EUROP system using a CGM (Capteur Gras/Maigre) apparatus by Sydel, operated by authorized and trained personnel. The lean meat content of the pigs obtained from different producers was characterized on the basis of the arithmetic mean (x), standard deviation (SD) and coefficient of variance (V%). The percentage distribution of each of the classes S, E, U, R, O, and P in the carcasses was analysed as well. Despite the high degree of genetic variation in pigs obtained from different producers, the average lean meat content observed in the study, ranging from 56.6 to 58.3%, can be assessed as very good, exceeding that obtained for the total pig population in Poland and approaching European standards. The high percentage of carcasses in classes S and E (93%) indicates that breeding is proceeding in a positive direction and that suitable breeds have been selected for commercial cross-breeding. 

References

Antosik K., Koćwin-Podsiadło M., 2010. Analiza zależności między masą tuszy ciepłej a mięsnością tusz tuczników pogłowia masowego. Rocz. Nauk. PTZ 6, 4, 259–268.

Antosik K., Koćwin-Podsiadła M., Kudelska A., 2010. Związek mięsności z cechami jakości tuszy tuczników pogłowia masowego, szacowanymi aparatem ULTRA FOM 300, z uwzględnieniem sezonu uboju. Rocz. Nauk. PTZ 6, 4, 269–276.

Atanassova S., Stoyanchev T., Ribarski S., 2013. Evaluation of pork meat quality and freshness using colorimetric and spectral methods. Agric. Sci. Technol. 5, 1, 115–120.

Blicharski T., Hammermeister A., 2006. Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń. Wyd. ATR, Bydgoszcz, 11–18.

Borzuta K., Janiszewski P., Tratwal Z., Wajda S., Grześkowiak E., Lisiak D., Strzelecki J., 2007. Efektywność produkcji świń mieszańców czterorasowych bez udziału rasy pietrain. Rocz. IPMiT 45/1 Warszawa, 7.

Borzuta K., Lisiak D., Grześkowiak E., Strzelecki J., Fabian M., Lisiak B., Powałowski K., 2010. Badania porównawcze wartości rzeźnej i jakości mięsa tuczników cztero- i dwurazowych pochodzących z produkcji towarowej. Rocz. Nauk PTZ 6, 2, 107–114.

Borzuta K., Lisiak D., 2011. Nowe równania regresji zwiększą wyniki oceny mięsności tuczników. Trz. Chlew. 8, 44.

Cebulska A., Jankowiak H., Zmudzińska A., Kapelański W., 2010. Porównanie jakości tusz i mięsa świń mieszańców F1 (wbp × pbz) × pbz oraz F1 (wbp × pbz) × duroc. Rocz. Nauk PTZ 6, 2, 115–121.

Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Antosiak A., 2003. Rynek mięsa wieprzowego. Postęp w doskonaleniu mięsności i jakości mięsa w Polsce w świetle danych i standardów krajów Unii Europejskiej. Żyw. Nauk. Technol. Jakość, Supl. 4 (37), 214–220.

Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., 2005. Stan jakościowy surowca wieprzowego w zakresie umięśnienia oraz jakość mięsa i jej odchylenia. Jakość wieprzowiny i metody jej doskonalenia. Prz. Hod. 4, 1, 15–20.

Kurył J., 1998. Geny oddziałujące na jakość tuszy i mięsa świń. Pr. Mat. Zoot., Zesz. Spec. 8, 9–17.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2010. Rynek Mięsa Wieprzowego, 22, 1–10.

Sieczkowska H., Koćwin-Podsiadła M., Antosik K., Krzęcio E., Zubert A., Korszeń Ł., 2010. Charakterystyka jakości surowca wieprzowego wybranych grup rasowych tuczników. Rocz. Nauk. PTZ 6, 4, 363–374.

Stasiak A., Lechowski J., Kasprzyk A., 2005. Ocena krzyżowania świń rasy wielkiej białej polskiej, polskiej białej zwisłouchej i puławskiej. Rocz. Nauk. PTZ 1, 3, 477–484.

Strzelecki J., Borzuta K., Grześkowiak E., Lisiak D., 2001. Ocena jakościowa tuczników z zaplecza surowcowego rzeźni o wysokim poziomie mięsności. Trz. Chlew. 10, 48–50.

Downloads

Download data is not yet available.