Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 31 Nr 4 (2013)

Articles

Ocena mięsności tusz wieprzowych pochodzących od różnych producentów

Przesłane: sierpnia 8, 2019
Opublikowane: 2014-02-05

Abstrakt

Celem pracy była ocena stanu jakościowego surowca wieprzowego w zakresie mięsności na przykładzie tuczników pochodzących od różnych producentów z południowowschodniej części województwa lubelskiego. Badania przeprowadzono w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego Wrębiak-Witkowski Sp. z o.o. w Tomaszowie Lubelskim. Klasyfikacja półtusz wieprzowych prowadzona jest tam według systemu EUROP za pomocą urządzenia CGM firmy Sydel. Charakterystykę mięsności tusz pochodzących od różnych producentów oparto na średniej arytmetycznej (x), odchyleniu standardowym (SD) i współczynniku zmienności (V%). Analizowano również procentowy rozkład tusz w poszczególnych klasach: S, E, U, R, O, P. Pomimo dużego zróżnicowania materiału genetycznego występującego u poszczególnych kontrahentów odnotowaną w niniejszej pracy średnią mięsność tuczników, wahającą się w przedziale 56,6–58,3%, można ocenić jako bardzo dobrą, przewyższającą mięsność uzyskiwaną w krajowym pogłowiu masowym i zbliżającą się do standardów europejskich. Wysoki udział tusz w klasach S i E (93%) świadczy o prawidłowym kierunku pracy hodowlanej i odpowiednim doborze ras w krzyżowaniu towarowym świń.

Bibliografia

Antosik K., Koćwin-Podsiadło M., 2010. Analiza zależności między masą tuszy ciepłej a mięsnością tusz tuczników pogłowia masowego. Rocz. Nauk. PTZ 6, 4, 259–268.

Antosik K., Koćwin-Podsiadła M., Kudelska A., 2010. Związek mięsności z cechami jakości tuszy tuczników pogłowia masowego, szacowanymi aparatem ULTRA FOM 300, z uwzględnieniem sezonu uboju. Rocz. Nauk. PTZ 6, 4, 269–276.

Atanassova S., Stoyanchev T., Ribarski S., 2013. Evaluation of pork meat quality and freshness using colorimetric and spectral methods. Agric. Sci. Technol. 5, 1, 115–120.

Blicharski T., Hammermeister A., 2006. Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń. Wyd. ATR, Bydgoszcz, 11–18.

Borzuta K., Janiszewski P., Tratwal Z., Wajda S., Grześkowiak E., Lisiak D., Strzelecki J., 2007. Efektywność produkcji świń mieszańców czterorasowych bez udziału rasy pietrain. Rocz. IPMiT 45/1 Warszawa, 7.

Borzuta K., Lisiak D., Grześkowiak E., Strzelecki J., Fabian M., Lisiak B., Powałowski K., 2010. Badania porównawcze wartości rzeźnej i jakości mięsa tuczników cztero- i dwurazowych pochodzących z produkcji towarowej. Rocz. Nauk PTZ 6, 2, 107–114.

Borzuta K., Lisiak D., 2011. Nowe równania regresji zwiększą wyniki oceny mięsności tuczników. Trz. Chlew. 8, 44.

Cebulska A., Jankowiak H., Zmudzińska A., Kapelański W., 2010. Porównanie jakości tusz i mięsa świń mieszańców F1 (wbp × pbz) × pbz oraz F1 (wbp × pbz) × duroc. Rocz. Nauk PTZ 6, 2, 115–121.

Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Antosiak A., 2003. Rynek mięsa wieprzowego. Postęp w doskonaleniu mięsności i jakości mięsa w Polsce w świetle danych i standardów krajów Unii Europejskiej. Żyw. Nauk. Technol. Jakość, Supl. 4 (37), 214–220.

Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., 2005. Stan jakościowy surowca wieprzowego w zakresie umięśnienia oraz jakość mięsa i jej odchylenia. Jakość wieprzowiny i metody jej doskonalenia. Prz. Hod. 4, 1, 15–20.

Kurył J., 1998. Geny oddziałujące na jakość tuszy i mięsa świń. Pr. Mat. Zoot., Zesz. Spec. 8, 9–17.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2010. Rynek Mięsa Wieprzowego, 22, 1–10.

Sieczkowska H., Koćwin-Podsiadła M., Antosik K., Krzęcio E., Zubert A., Korszeń Ł., 2010. Charakterystyka jakości surowca wieprzowego wybranych grup rasowych tuczników. Rocz. Nauk. PTZ 6, 4, 363–374.

Stasiak A., Lechowski J., Kasprzyk A., 2005. Ocena krzyżowania świń rasy wielkiej białej polskiej, polskiej białej zwisłouchej i puławskiej. Rocz. Nauk. PTZ 1, 3, 477–484.

Strzelecki J., Borzuta K., Grześkowiak E., Lisiak D., 2001. Ocena jakościowa tuczników z zaplecza surowcowego rzeźni o wysokim poziomie mięsności. Trz. Chlew. 10, 48–50.

Downloads

Download data is not yet available.