Abstrakt
Doświadczenie z sałatą odmiany Omega F1 przeprowadzono w szklarni w 2011 r. Rośliny uprawiano w doniczkach o pojemności 2 dm3, napełnionych podłożem torfowym zwapnowanym do pH 6,5. W badaniach oceniano wpływ dokorzeniowego stosowania wzrastających dawek nawozu Pentakeep® V, zawierającego kwas 5-aminolewulinowy, na plonowanie i skład chemiczny sałaty uprawianej przy zróżnicowanej ogólnej koncentracji jonów w środowisku korzeniowym. W badaniach stwierdzono istotnie większą masę jednostkową główek sałaty w obiektach nawożonych dokorzeniowo nawozem Pentakeep® V o stężeniu 12,2–16,7% w porównaniu z roślinami kontrolnymi. Analiza statystyczna uzyskanych wyników wykazała istotny spadek plonu sałaty uprawianej w podłożu o EC 2,90–3,10 mS·cm-1 w porównaniu z pozostałymi obiektami. W liściach roślin nawożonych dokorzeniowo nawozem Pentakeep® V odnotowano tendencję do mniejszej kumulacji azotu ogółem, potasu, sodu, żelaza, cynku oraz większej wapnia, manganu i miedzi w porównaniu z roślinami rosnącymi w obiektach kontrolnych.
Bibliografia
- Al-Afifi M.M., Al-Shrouf A.M., 2010. Influence of Pentakeep® V on the nutrient interaction and availability of tomato production. Emir. J. Food Prod. Agric., 22(3), 174–188.
- Babik I., Babik J., 2007. Effect of Pentakeep® V on the yield and quality of greenhouse cucumber grown in organic media. Proceedings. Pentakeep International Scientific Workshop, Budapest, 241–245.
- Babik I., Babik J., Dyśko J., 2008. Effect of 5-aminolevulinic acid (ALA) from Pentakeep® fertilizers on yield and quality of vegetables grown in the field and under covers. Biostimulators in modern production. Vegetable Crops., 61–74.
- Eveleens B., 2005. Effect of Pentakeep® V on sweet pepper. Final Report. Applied Plant Research, Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V.
- Magan J.J., Gallardo M., Thompson R.B., Lorenzo P., 2008. Effect of salinity on fruit yield and quality of tomato grown in soil-less culture in greenhouse in Mediterranean climatic conditions. Agric. Water Manag., 95(9), 1041–1055.
- Memon S.A., Hou X., Wang L., Li Y., 2009. Promotive effect of 5-aminolevulinic acid on chlorophyll, antioxidative enzymes and photosynthesis of Pakchoi (Brassica campestris ssp. Chinensis var. communis Tsen et Lee). Acta Physiol. Plant., 31, 51–57.
- Hotta Y., Tanaka T., Takaoka H., Takeuchi Y., Konnai M., 1997. Promotive effects of 5-aminolevulinic acid on the yield of several crops. Plant Growth Reg., 22(2), 109–114.
- Jarosz Z., Dzida K., 2011. Effect of substratum and nutrient solution upon yielding and chemical composition of leaves and fruits of glasshouse tomato grown in prolonged cycle. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 10(3), 247–258.
- Smoleń S., Sady W., 2010. Effect of plant biostimulation with Pentakeep V fertilizer and nitrogen fertilization on the content of macro- and micronutrients in spinach. J. Elementol., 15(2), 343–353.
- Smoleń S., Sady W., Wierzbińska J., 2010. The effect of plant biostimulation with ‘Pentakeep V’ and nitrogen fertilization one the content of fourteen elements in spinach. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 9(1), 13–24.
- Tanaka T., Iwai K., Watanabe K., Hotta Z., 2005. Development of 5-aminolevulinic acid for agriculture uses. Regul. Plant Growth Devel., 40(1), 22–29.
- Tuzel Y., Tuzel I.H., Ucer F., 2003. Effects of salinity on tomato growing in substrate culture. Acta Hort., 609, 329–335.
- Watanabe K., Tanaka T., Hotta Y., Kuramochi H., Takeuchi I., 2000. Improving salt tolerance of cotton seedlings with 5-aminolevulinic acid. J. Plant Growth Regul., 32, 91–103.
- Yaronskaya E., Vershilowskaya I., Poers Y., Alawady A.E., Averina N., Grimm B., 2006. Cytokinin effects on tertrapyrrole biosynhesis and photosynthetic activity in barley seedling. Planta, 224, 700–709.
- Youssef T., Awad M.A., 2008. Mechanism of enhancing photosynthetic gas exchange in date palm seedling (Phoenix dactylifera L.) under salinity stress by a %-aminolevulinic acid-based fertilizer. J. Plant Growth Regul., 27, 1–9.
Downloads
Download data is not yet available.
-
RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK,
Melisa lekarska (Melissa officinalis L.) – skład chemiczny i aktywność biologiczna
,
Annales Horticulturae: Tom 23 Nr 1 (2013)
-
Robert Gruszecki,
Magdalena Kowalska,
Milena Kaczmarczyk,
Dominika Pietrasik,
Magdalena Walasek-Janusz,
Octy owocowe – otrzymywanie i właściwości prozdrowotne
,
Annales Horticulturae: Tom 32 Nr 2 (2023)
-
MARZENA BŁAŻEWICZ-WOŹNIAK,
ARKADIUSZ KRZYSIAK,
AGNIESZKA NAJDA,
MONIKA BALTYN,
Wpływ płaskiego osłaniania i uprawy współrzędnej na skład chemiczny liści sałaty rzymskiej (Lactuca sativa L. var. romana Garst.)
,
Annales Horticulturae: Tom 24 Nr 1 (2014)
-
MARIA TENDAJ,
BARBARA MYSIAK,
ROBERT GRUSZECKI,
Plon cebul i zawartość wybranych składników pokarmowych u kilku odmian cebuli zwyczajnej i szalotki
,
Annales Horticulturae: Tom 24 Nr 1 (2014)
-
ZBIGNIEW JAROSZ,
KATARZYNA DZIDA,
KAROLINA PITURA,
JOANNA KONOPIŃSKA,
LIDIA NOWAK,
Przydatność kwasu 5-aminolewulinowego w procesie fitoekstrakcji kadmu
,
Annales Horticulturae: Tom 23 Nr 3 (2013)
-
ERNEST STAWIARZ,
ANNA WRÓBLEWSKA,
KRZYSZTOF KOZŁOWSKI,
MARZENA MASIEROWSKA,
Źródła pożytku nektarowego, pyłkowego i spadziowego rejonu Gór Świętokrzyskich w świetle analizy pyłkowej wybranych produktów pszczelich
,
Annales Horticulturae: Tom 27 Nr 2 (2017)
-
Robert Gruszecki,
Wpływ odmiany na wielkość i jakość plonu pietruszki korzeniowej (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill var. tuberosum (Bernh.) Mart. Crov.) w warunkach Lubelszczyzny. Część II. Plon liści
,
Annales Horticulturae: Tom 17 Nr 2 (2007)
-
Agnieszka Dolota,
Barbara Dąbrowska,
Wpływ odmiany i metody uprawy na dynamikę przyrostu korzeni oraz plonowanie skorzonery (Scorzonera hispanica L.)
,
Annales Horticulturae: Tom 17 Nr 1 (2007)
-
RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK,
EWA ROŻEK,
KATARZYNA BOLANOWSKA,
Plon i jakość ziela melisy, majeranku oraz tymianku w zależności od sposobu uprawy w pojemnikach
,
Annales Horticulturae: Tom 22 Nr 2 (2012)
-
STANISŁAW KWIATKOWSKI,
AGNIESZKA NAJDA,
TADEUSZ WOLSKI,
KAZIMIERZ GŁOWNIAK,
Wielkość i jakość plonu pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.) Cz. I. Ziele
,
Annales Horticulturae: Tom 21 Nr 1 (2011)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.