Abstrakt
Celem pracy była ocena 28 genotypów marchwi, 5 genotypów pietruszki, 7 genotypów buraków stołowych i 15 genotypów cebuli oraz ich zawartości suchej masy, cukrów redukujących i karotenoidów. Średnia zawartość suchej masy w korzeniach bulw marchwi, pietruszki, buraka stołowego i cebuli wynosiła 13, 24, 16 i 13%, a zawartość cukrów redukujących wynosiła odpowiednio 104, 93, 111 i 90 g/kg. Średnia zawartość karotenoidów w korzeniach buraków marchwiowych i stołowych wynosiła odpowiednio 86 mg/kg i 2 mg/kg. Stwierdzono istotne dodatnie korelacje (r = 0,43–0,86) między suchą masą a zawartością cukru we wszystkich gatunkach.
Bibliografia
- Alasalvar C., Grigor J.M., Zhang D., Quantick P.C., Shahidi F. 2001. Comparison of volatiles, phenolics, sugars, antioxidant vitamins, and sensory quality of different colored carrot varieties. J. Agric. Food Chem. 49, 1410–416.
- Lachman J., Orsák M., Pivec V. 2000. Antioxidant contents and composition in some vegetables and their role in human nutrition. Hort. Sci. (Prague) 27 (2) 65–78.
- Leclerc J., Miller M.L., Joliet E., Rocquelin G. 1991. Vitamin and mineral contents of carrot and celeriac grown under mineral or organic fertilization. Biological Agricululture and Horticulture, 7, 339–348.
- Müller H. 1997. Determination of the carotenoid content in selected vegetables and fruits by HPLC and photodiode array detection. Z. Lebensmittel. 204, 88–94
- Ramesh M.N., Wolf W., Tevini D., Jung G. 1999. Studies on inert gas processing of vegetables. J. Food Eng. 40 (3) 199–205.
- Rosenfeld H.J., Samuelsen R.T., Lea P. 1998. The effect of temperature on sensory quality, chemical composition and growth of carrots (Daucus carota L.). I. Konstant diurnal temperature. J. Hort. Sci. Biotech. 73 (2) 275–288.
- Rosenfeld H.J., Samuelsen R.T., Lea P. 1999. The effect of temperature on sensory quality, chemical composition and growth of carrots (Daucus carota L.). III.Different diurnal temperature amplitudes. J. Hort. Sci. Biotech. 74 (2)196–202.
- Rubatzky V.E., Yamaguchi M. 1999. World vegetables. Aspen Publ., 2nd ed., 843 pp.
- USDA 2007. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 20. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, USDA Nutrient Data Laboratory, http://www.ars.usda.gov/nutrientdata.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Robert Gruszecki,
Marek kucmerka (Sium sisarum L.) – pochodzenie i dawne metody uprawy w Polsce
,
Annales Horticulturae: Tom 33 Nr 2 (2024)
-
PIOTR KICZOROWSKI,
PIOTR BARYŁA,
ANDRZEJ BOROWY,
GRZEGORZ KOWAL,
Wpływ pochodzenia nasion na parametry wzrostu siewek wybranych gatunków drzew uprawianych w szkółce
,
Annales Horticulturae: Tom 25 Nr 4 (2015)
-
ANNA STEFANIAK,
MONIKA GRZESZCZUK,
Charakterystyka wybranych gatunków roślin ozdobnych o kwiatach jadalnych
,
Annales Horticulturae: Tom 25 Nr 4 (2015)
-
GRAŻYNA ZAWIŚLAK,
RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK,
Plon surowca uprawianych oraz dziko rosnących roślin krwawnika pospolitego (Achillea millefolium L.) i wrotyczu pospolitego (Tanacetum vulgare L.)
,
Annales Horticulturae: Tom 27 Nr 2 (2017)
-
ŁUKASZ KOPIŃSKI,
EUGENIA CZERNYSZEWICZ,
Charakterystyka grup i organizacji producentów owoców, warzyw, grzybów i ziół w Polsce w aspekcie wdrażania systemów jakości
,
Annales Horticulturae: Tom 27 Nr 3 (2017)
-
ZBIGNIEW JAROSZ,
KATARZYNA DZIDA,
KAROLINA PITURA,
JOANNA KONOPIŃSKA,
LIDIA NOWAK,
Przydatność kwasu 5-aminolewulinowego w procesie fitoekstrakcji kadmu
,
Annales Horticulturae: Tom 23 Nr 3 (2013)
-
IWONA SZOT,
TOMASZ LIPA,
PAWEŁ KRAWIEC,
Ocena możliwości wykorzystania olejów naturalnych do przerzedzania kwiatów czereśni
,
Annales Horticulturae: Tom 23 Nr 3 (2013)
-
Renata Nurzyńska-Wierdak,
Anna Krajewska,
Aktywność biologiczna bzu czarnego (Sambucus nigra L.)
,
Annales Horticulturae: Tom 31 Nr 1 (2022)
-
Małgorzata Kuśmierz,
Magdalena Ewelina Walasek,
Robert Gruszecki,
Wpływ terminu zbioru i metody suszenia na usychalność surowców mniszka pospolitego (Taraxacum officinale coll.)
,
Annales Horticulturae: Tom 31 Nr 1 (2022)
-
Robert Gruszecki,
Grażyna Zawiślak,
Michał Rybiński,
Ewa Zalewska,
Magdalena Walasek-Janusz,
Usychalność surowców zielarskich
,
Annales Horticulturae: Tom 30 Nr 3-4 (2020)
<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.