Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 18 Nr 1 (2008)

Articles

Zawartość suchej masy, karotenoidów i cukrów w niektórych warzywach

Przesłane: lipca 29, 2019
Opublikowane: 2008-03-02

Abstrakt

Celem pracy była ocena 28 genotypów marchwi, 5 genotypów pietruszki, 7 genotypów buraków stołowych i 15 genotypów cebuli oraz ich zawartości suchej masy, cukrów redukujących i karotenoidów. Średnia zawartość suchej masy w korzeniach bulw marchwi, pietruszki, buraka stołowego i cebuli wynosiła 13, 24, 16 i 13%, a zawartość cukrów redukujących wynosiła odpowiednio 104, 93, 111 i 90 g/kg. Średnia zawartość karotenoidów w korzeniach buraków marchwiowych i stołowych wynosiła odpowiednio 86 mg/kg i 2 mg/kg. Stwierdzono istotne dodatnie korelacje (r = 0,43–0,86) między suchą masą a zawartością cukru we wszystkich gatunkach.

Bibliografia

  1. Alasalvar C., Grigor J.M., Zhang D., Quantick P.C., Shahidi F. 2001. Comparison of volatiles, phenolics, sugars, antioxidant vitamins, and sensory quality of different colored carrot varieties. J. Agric. Food Chem. 49, 1410–416.
  2. Lachman J., Orsák M., Pivec V. 2000. Antioxidant contents and composition in some vegetables and their role in human nutrition. Hort. Sci. (Prague) 27 (2) 65–78.
  3. Leclerc J., Miller M.L., Joliet E., Rocquelin G. 1991. Vitamin and mineral contents of carrot and celeriac grown under mineral or organic fertilization. Biological Agricululture and Horticulture, 7, 339–348.
  4. Müller H. 1997. Determination of the carotenoid content in selected vegetables and fruits by HPLC and photodiode array detection. Z. Lebensmittel. 204, 88–94
  5. Ramesh M.N., Wolf W., Tevini D., Jung G. 1999. Studies on inert gas processing of vegetables. J. Food Eng. 40 (3) 199–205.
  6. Rosenfeld H.J., Samuelsen R.T., Lea P. 1998. The effect of temperature on sensory quality, chemical composition and growth of carrots (Daucus carota L.). I. Konstant diurnal temperature. J. Hort. Sci. Biotech. 73 (2) 275–288.
  7. Rosenfeld H.J., Samuelsen R.T., Lea P. 1999. The effect of temperature on sensory quality, chemical composition and growth of carrots (Daucus carota L.). III.Different diurnal temperature amplitudes. J. Hort. Sci. Biotech. 74 (2)196–202.
  8. Rubatzky V.E., Yamaguchi M. 1999. World vegetables. Aspen Publ., 2nd ed., 843 pp.
  9. USDA 2007. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 20. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, USDA Nutrient Data Laboratory, http://www.ars.usda.gov/nutrientdata.

Downloads

Download data is not yet available.