Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 16 No. 1 (2006)

Articles

The Effect of Fruitlets Hand Thinng on the Fruit Quality of Apple Trees Cultivar 'Šampion'

Submitted: July 7, 2020
Published: 2006-12-31

Abstract

Badania przeprowadzono w latach 2001–2003 na Wyżynie Sandomierskiej. W doświadczeniu oceniano jakość plonu drzew odmiany 'Szampion' po zastosowaniu ręcznego przerzedzania po opadzie czerwcowym, które polegało na pozostawieniu okrelonej liczby zawiązków na drzewie. U wszystkich grup podkładkowo–wiekowych zastosowano następujące kombinacje: kontrola – drzewa bez przerzedzania, 100 zawiązków na drzewie i 150 zawiązków na drzewie u odmiany 'Szampion' na P 60 i M.26 w starszym wieku. W przypadku drzew młodszych odmiany 'Szampion' na podkładce M.26 pozostawienie 150 zawiązków na drzewie było niemożliwe z powodu zbyt słabego kwitnienia i zawiązania owoców w kolejnych latach badań. Wykazano, że drzewa odmiany 'Szampion' w warunkach Wyżyny Sandomierskiej plonowały bardzo obficie (średnio 60,6–113,4 ton owoców z 1 ha). Stwierdzono, że wielkość plonu badanych drzew zależała istotnie od podkładki, wieku oraz od intensywnoci przerzedzania. Przerzedzanie ręczne na drzewach odmiany 'Szampion' nie miało istotnego wpływu na przeciętną masę jednego owocu. Jędrność owoców zależała od wieku drzew, owoce z drzew starszych charakteryzowały się wikszą jędrnocią niż jabłka z drzew młodszych, różnice te nie były jednak istotne.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.