Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 64 Nr 2 (2009)

Artykuły

Wpływ dokarmiania pozakorzeniowego P i K na plonowanie i skład chemiczny sałaty

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2009.2.11
Przesłane: 19 maja 2020
Opublikowane: 19-06-2009

Abstrakt

W latach 2005–2006 badano wpływ dokarmiania pozakorzeniowego zróżnicowanymi nawozami PK na plonowanie i skład chemiczny sałaty odmiany ‘Alanis’. Badania przeprowadzono w szklarni, rośliny uprawiano w doniczkach na podłożu torfowym. Wykazano brak istotnego wpływu dokarmiania pozakorzeniowego PK oraz dawek potasu zastosowanego do podłoża na wielkość główek sałaty i zawartość azotanów. Stwierdzono istotnie większą zawartość witaminy C, fosforu i potasu w roślinach dokarmianych nawozami PK w porównaniu z kontrolą. Natomiast nie stwierdzono wpływu tegoż dokarmiania na zawartość suchej masy, wapnia i magnezu w liściach sałaty. Zastosowana dwukrotnie większa dawka potasu do podłoża istotnie zwiększyła zawartość suchej masy i potasu oraz istotnie zmniejszyła zawartość wapnia i magnezu w liściach sałaty.

Bibliografia

  1. Boligłowa E., Gleń K., 2003. Wpływ dolistnego dokarmiania ziemniaka na plon, jego strukturę, zdrowotność, trwałość przechowalniczą bulw. Acta Agroph., 85, 99–107.
  2. ISO 6635, 1984. Fruits, vegetables and derived products. Determination of nitrite and nitrate content. Molecular absorbtion spectrometric method.
  3. Lisiewska Z., Kmiecik W., 1991. Azotany i azotyny w warzywach. Cz. I. Wpływ różnych czynników na zawartość azotanów i azotynów w świeżych warzywach. Post. Nauk Rol. 38/43, 3, 11–25.
  4. Michałojć Z., Nurzyński J., 1996. Effect of differentiated fertilization with potassium upon chemical composition of vegetables. IX Colloquium IAOPN, Praque, 8–17 September, 333–335.
  5. Michałojć Z., Szewczuk Cz., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph., 85, 9–15.
  6. Nurzyński J., Michałojć Z., Nowak L., 2001. Wpływ nawożenia potasowego na plon i skład chemiczny papryki. Zesz. Nauk. ART w Bydgoszczy, 234, Rolnictwo 46, 99–103.
  7. Nurzyński J., 2003. Nawożenie roślin ogrodniczych. Wyd. AR Lublin.
  8. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
  9. Rożek S., Sady W., Kasprzak A., 2000. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, 71, 159–162.
  10. Sady W., Smoleń S., Rożek S., 2005. Effect of differentiated nitrogen fertilization and foliar application on yield and biological quality of carrot crop. Hort. Veget. Grow., 24 (3), 273–281.
  11. Sikorski Z. E., (red.) 2000. Chemia żywności. WNT Warszawa.
  12. Starck Z., 2002. Mineralne żywienie roślin. [W:] Fizjologia roślin. Kopcewicz L., Lewak S. (red.) PWN Warszawa.
  13. Starck Z., 2003. Transport i dystrybucja substancji pokarmowych w roślinie. Wyd. SGGW Warszawa.
  14. Wannang Z., Li S., 2004. Effect of nitrogen and phosphorus fertilization on plant growth and nitrate accumulation in vegetables. J. Plant Nutrition, 27 (3), 539–556.
  15. Wittwer S. H., Teubner F. G., 1959. Foliar absorption of mineral nutrients. Ann. Rev. Plant. Pysiol., 10,13–17.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.