Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 62 Nr 1 (2007)

Artykuły

Zachwaszczenie pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od jej udziału w zmianowaniu i poziomu agrotechniki

  • Andrzej Woźniak
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2007.1.20
Przesłane: 3 czerwca 2020
Opublikowane: 04-06-2007

Abstrakt

W latach 2003–2005 badano wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zmianowaniu i poziomu agrotechniki na zachwaszczenie łanu. Doświadczenie prowadzono na rędzinie mieszanej w GD Uhrusk metodą losowanych podbloków w 4 powtórzeniach. Czynnikami eksperymentu były zmianowania z różnym udziałem pszenicy twardej (25, 50, 75 i 100%) oraz dwa poziomy agrotechniki (zminimalizowany i intensywny). W doświadczeniu oceniono zachwaszczenie łanu pszenicy twardej: liczbę i powietrznie suchą masę chwastów w g‧m–2 oraz skład gatunkowy. Wykazano, że uprawa pszenicy twardej w zmianowaniu C (75% pszenicy) i monokulturze zwiększała liczbę chwastów o 33,5–40,3% oraz ich powietrznie suchą masę o 38,9–40,4%, w stosunku do uprawy w zmianowaniach A (25% pszenicy) i B (50% pszenicy). Intensywny poziom agrotechniki zmniejszał liczbę i powietrznie suchą masę chwastów (o ponad 60%), w
stosunku do poziomu zminimalizowanego. Najliczniej występującymi gatunkami chwastów w łanie pszenicy twardej były: Avena fatua, Chenopodium album, Amaranthus retroflexus, Stellaria mediaFallopia convolvulus, Galium aparine, Veronica persica i Melandrium album.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>