Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
W latach 2003–2005 badano wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zmianowaniu i poziomu agrotechniki na zachwaszczenie łanu. Doświadczenie prowadzono na rędzinie mieszanej w GD Uhrusk metodą losowanych podbloków w 4 powtórzeniach. Czynnikami eksperymentu były zmianowania z różnym udziałem pszenicy twardej (25, 50, 75 i 100%) oraz dwa poziomy agrotechniki (zminimalizowany i intensywny). W doświadczeniu oceniono zachwaszczenie łanu pszenicy twardej: liczbę i powietrznie suchą masę chwastów w g‧m–2 oraz skład gatunkowy. Wykazano, że uprawa pszenicy twardej w zmianowaniu C (75% pszenicy) i monokulturze zwiększała liczbę chwastów o 33,5–40,3% oraz ich powietrznie suchą masę o 38,9–40,4%, w stosunku do uprawy w zmianowaniach A (25% pszenicy) i B (50% pszenicy). Intensywny poziom agrotechniki zmniejszał liczbę i powietrznie suchą masę chwastów (o ponad 60%), w
stosunku do poziomu zminimalizowanego. Najliczniej występującymi gatunkami chwastów w łanie pszenicy twardej były: Avena fatua, Chenopodium album, Amaranthus retroflexus, Stellaria media, Fallopia convolvulus, Galium aparine, Veronica persica i Melandrium album.