Abstrakt
W latach 2009–2012 w województwie łódzkim przeprowadzono badania ankietowe obejmujące 189 plantacji produkcyjnych pszenżyta ozimego. Badane plantacje podzielono na dwie grupy o areale: I < 2,0 ha i II ≥ 2,0 ha. Wskaźnik kompleksowości technologii produkcji (Wk) wyniósł 47,4 i 60,9% odpowiednio w I i II grupie. Plon ziarna z pól o powierzchni ≥2,0 ha wyniósł średnio 4,3 t∙ha-1 i był większy o 0,3 t∙ha-1 (7,5%) od uzyskanego na plantacjach <2,0 ha. Czynnikami występującymi najczęściej na poziomie zgodnym z wymaganiami pszenżyta w obu grupach plantacji były: pH gleby, znajomość uprawianej odmiany, odpowiedni termin siewu i stosowanie herbicydów. Wysiew kwalifikowanego materiału siewnego, występowanie ścieżek technologicznych, dawka potasu ≥60 kg K2O∙ha-1, stosowanie nawożenia dolistnego, fungicydów, insektycydów i regulatorów wzrostu to czynniki agrotechniczne, dla których wskaźnik Wk był mniejszy od 35,0%.
Downloads
Download data is not yet available.
-
BARBARA HELENA SAWICKA,
Wspomnienie. Profesor dr hab. Mieczysław Wilczek (1940–2019)
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
MAŁGORZATA HOLKA,
JERZY BIEŃKOWSKI,
Ocena emisji gazów cieplarnianych w cyklu życia produkcji pszenicy ozimej w różnych systemach uprawy roli
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
-
Alicja Sułek,
Adam Harasim,
Plonowanie i efekty ekonomiczne produkcji pszenicy ozimej i jarej w stanowisku po buraku cukrowym
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 2 (2022)
-
IWONA JASKULSKA,
DARIUSZ JASKULSKI,
KAROL KOTWICA,
MARIUSZ PIEKARCZYK,
PIOTR WASILEWSKI,
Plonowanie rzepaku ozimego w zależności od przedplonów i sposobów uprawy roli
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 4 (2014)
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
Zmienność wskaźnika powierzchni liści (LAI) w zależności od genotypu pszenicy i intensyfikacji technologii uprawy
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 1 (2015)
-
JAN BUCZEK,
DOROTA BOBRECKA-JAMRO,
Wpływ intensywności technologii produkcji na zachwaszczenie łanu pszenicy ozimej populacyjnej i mieszańcowej
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 2 (2015)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Leszek Rachoń,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Magdalena Szydłowska-Tutaj,
Piotr Lewko,
Andrzej Woźniak,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. II. Wartość technologiczna ziarna
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
Małgorzata Gniadzik-Zasańska,
Marcin Kozak,
Anna Wondołowska-Grabowska,
Wpływ zróżnicowanej rozstawy rzędów i ilości wysiewu na rozwój i plonowanie soi (Glycine max (L.) Merrill). Cz. III. Ekonomiczne aspekty produkcji nasion
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 1 (2024)
-
BOGUSŁAWA JAŚKIEWICZ,
KATARZYNA PANASIEWICZ,
Składniki pokarmowe w ziarnie pszenżyta ozimego w zależności od zmianowania i technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.