Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 74 Nr 1 (2019)

Artykuły

Wpływ ekstraktu z alg Ecklonia maxima (Kelpak SL) na plonowanie pszenicy zwyczajnej, pszenicy twardej i pszenicy orkisz

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2019.1.1
Przesłane: 30 kwietnia 2019
Opublikowane: 30-04-2019

Abstrakt

Przeprowadzone 3-letnie badanie dotyczyło reakcji jarych form pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L. subsp. aestivum), pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i pszenicy orkisz (Triticum aestivum subsp. spelta L. em. Thell.) na dolistne zastosowanie stymulanta wzrostu roślin (ekstrakt z alg morskich Ecklonia maxima) o nazwie handlowej Kelpak SL (GS). Analizie poddano następujące parametry: plon ziarna, komponenty plonu (liczba kłosów, masa 1000 ziarn, liczba i masa ziarn z kłosa) i fizyczne wskaźniki jakości ziarna (gęstość ziarna w stanie zsypnym, wyrównanie i szklistość ziarna). Z badania wynika, że poziom plonowania i komponentów plonu związany był przede wszystkim z genotypem pszenicy, jednak zależał również od warunków agroklimatycznych, a także od kombinacji obiektów opryskiwanych ekstraktem z alg i kontrolnych. Zastosowanie ekstraktu z alg w porównaniu z kontrolą spowodowało istotne zwiększenie plonu analizowanych gatunków pszenicy jarej, średnio o 7,0%. Oprysk łanu ekstraktem z alg korzystnie oddziaływał na liczbę kłosów, liczbę i masę ziarn z kłosa, natomiast nie miał wpływu na masę 1000 ziarn pszenicy. Na jakość ziarna pszenicy twardej, orkisz i zwyczajnej większy wpływ miały warunki pogodowe w kolejnych latach oraz genotyp niż dolistne zastosowanie ekstraktu z alg. Genotypy pszenicy orkisz cechowały się niższym poziomem plonowania i niższą jakością ziarna niż pszenica zwyczajna i genotypy pszenicy twardej.

Bibliografia

  1. Beckett R.P., van Staden J., 1989. The effect of seaweed concentrate on the growth and yield of potassium stressed wheat. Plant Soil 116, 29–36, https://doi.org/10.1007/BF02327254.
  2. Beckett R.P., van Staden J., 1990. The effect of seaweed concentrate on the yield of nutrient stressed wheat. Bot. Mar. 33, 147–152, https://doi.org/10.1515/botm.1990.33.2.147.
  3. Bushuk W., 1998. Wheat breeding for end-product use. Euphytica 100, 137–145, https://doi.org/10.1023/A:1018368316547.
  4. Chbani A., Mawlawi H., Laurence Z., 2013. Evaluation of brown seaweed (Padina pavonica) as biostimulant of plant growth and development. Afr. J. Agric. Res. 8, 1155–1165, https://doi.org/10.5897/AJAR12.1346.
  5. Craigie J.S., 2011. Seaweed extract stimuli in plant science and agriculture. J. Appl. Psychol. 23, 371–393, https://doi.org/10.1007/s10811-010-9560-4.
  6. Khan W., Rayirath U.P., Subramanian S., Jithesh M.N., Rayorath P., Hodges D.M., Critchley A.T., Craigie J.S., Norrie J., Prithiviraj B., 2009. Seaweed extracts as biostimulants of plant growth and development. J. Plant Growth Regul. 28, 386–399, https://doi.org/10.1007/ s00344-009-9103-x.
  7. Kohajdová Z., Karovicová J., 2008. Nutritional value and baking applications of spelt wheat. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 7, 5–14, https://www.food.actapol.net/pub/1_3_2008.pdf.
  8. Korkut K.Z., Bilgin O., Başer I., Sağlam N., 2007. Stability of grain vitreousness in durum wheat (Triticum durum L. Desf.) genotypes in the north-western region of Turkey. Turk. J. Agric. For. 31, 313–318, http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-07-31-5/tar-31-5-5-0704-19.pdf.
  9. Kumar G., Sahoo D., 2011. Effect of seaweed liquid extract on growth and yield of Triticum aestivum var. Pusa Gold. J. Appl. Psychol. 23, 251–255, https://doi.org/10.1007/s10811-011-9660-9.
  10. Mooney P.A., van Staden J., 1985. Effect of seaweed concentrate on the growth of wheat under conditions of water stress. S. Afr. J. Sci. 81, 632–633.
  11. Mooney P.A., van Staden J., 1986. Algae and cytokinins. J. Plant Physiol. 123, 1–21, https://doi.org/10.1016/S0176-1617(86)80061-X.
  12. Muhammad S., Anjum A.S., Kasana M.I., Randhawa M.A., 2013. Impact of organic fertilizer, humic acid and sea weed extract on wheat production in Pothowar region of Pakistan. Pak. J. Agr. Sci. 50, 677–681, https://pakjas.com.pk/papers/2224.pdf.
  13. Rachoń L., Szumiło G., 2009. Comparison of chemical composition of selected winter wheat species. J. Elementol. 14, 135–146, http://dx.doi.org/10.5601/jelem.2009.14.1.14.
  14. Reitz S.R., Trumble J.T., 1996. Effects of cytokinin-containing seaweed extract on Phaseolus lunatus L.: Influence of nutrient availability and apex removal. Bot. Mar. 39, 33–38, https://doi.org/10.1515/botm.1996.39.1-6.33.
  15. Shah M.T., Zodape S.T., Chaudhary D.R., Eswaran K., Chikara J., 2013. Seaweed sap as an alternative liquid fertilizer for yield and quality improvement of wheat. J. Plant Nutr. 36, 192–200, https://doi.org/10.1080/01904167.2012.737886.
  16. Stirk W.A., van Staden J., 1997. Comparison of cytokinin and auxin like activity in some commercially used seaweed extracts. J. Appl. Psychol. 8, 503–508, https://doi.org/10.1007/ BF02186328.
  17. Szumiło G., Rachoń L., 2009. Plonowanie i jakość ziarna jarej formy pszenicy twardej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 542, 539–547, http://www.zppnr.sggw.pl/542.pdf.
  18. Troccoli A., Borrelli G.M., De Vita P., Fares C., Di Fonzo N., 2000. Durum wheat quality: a multidisciplinary concept. J. Cereal Sci. 32, 99–113, https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0322
  19. Yildirim A., Ateş Sönmezoğlu Ö., Sayaslan A., Koyuncu M., Güleç T., Kandemir N., 2013. Marker-assisted breeding of a durum wheat cultivar for γ-gliadin and LMW-glutenin proteins affecting pasta quality. Turk. J. Agric. For. 37, 527–533, https://doi.org/10.3906/tar-1207-75.
  20. Zodape S.T., 2001. Seaweeds as a biofertilizer. J. Sci. Ind. Res. 60, 378–382, http://nopr.niscair.res.in/ bitstream/.123456789/26485/1/JSIR%2060%285%29%20378-382.pdf.
  21. Zodape S.T., Mukherjee S., Reddy M.P., Chaudhary D.R., 2009. Effect of Kappaphycus alvarezii (Doty) Doty ex Silva. extract on grain quality, yield and some yield components of wheat (Triticum aestivum L.). Int. J. Plant Prod. 3, 97–101, http://ijpp.gau.ac.ir/article_646_ 8dba7fa7ffd636362bda73a99c1f1c2d.pdf.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >> 

Podobne artykuły

<< < 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.