Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 63 No. 2 (2008)

Articles

Distribution of moisture in a mixture of organic materials

  • Marek Ścibisz
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2008.2.2
Submitted: May 22, 2020
Published: 2008-06-23

Abstract

Moisture is the parameter inseparably connected with the processing of the materials of vegetable origin. This concerns both gathering, transportation and the processing of organic materials. That is why this factor is still controlled in the technological process. So far there has been no possibility of quick measurement of moisture of small vegetable objects, such a single grain. Recently a microwave measurement instrument intended for these aims was developed in Subdepartment of Electrical Engineering and Measuring Systems at the Department of Technology Fundamentals at University of Life Sciences in Lublin. The study results of distribution changes of grain moisture are presented in the paper. It studied the mixture of two samples of soya bean of different moisture with the storage time. It was observed that even after a weeks’ storage there were large deviations of moisture from the average value measured by typical moisture instruments.

References

Galwas B., 1985. Miernictwo mikrofalowe. WKiŁ Warszawa.
Kapica J., Ścibisz M., 2007. Wykorzystanie środowiska LabView do tworzenia instrumentów wirtualnych wspomagających pomiary w Inżynierii Rolniczej. Inżynieria Rol., 2 (90), 77–83.
Kett, 1995, Grainer II – operational manual. Kett ElectricLaboratory. Tokyo. Japan.
Kuna-Broniowski M., 2000. Zastosowanie mikrofal do oceny zawartości wody i tłuszczu w surowcach mięsnych. Inżynieria Rol., 5 (16), 115–124.
Makarski P., 2007. Pomiar wilgotności małych obiektów, szczególnie biologicznych z wykorzystaniem promieniowania mikrofalowego. Rozpr. dokt., Wydz. Inż. Prod. AR w Lublinie.
Pabis S., 1965. Suszenie płodów rolnych. PWRiL. Warszawa.
Panasiewicz M., 2006. Zmiana wybranych cech fizycznych ziarna pszenicy nawilżanego w roztworach spożywczych. Inżynieria Rol., 7 (82), 367–375.
Pietrzyk W., Grundas S., Horyński M., Sumorek A., 1998. Wykorzystanie pola elektrostatycznego i ozonu do obniżania energochłonności procesu suszenia ziarna zbóż. Acta Agroph. 161, IA PAN, Lublin.
Sumorek A., 2001. Wpływ pola elektrycznego na konwekcyjne suszenie ziarna zbóż. Acta Agrophysica 41, IA PAN, Lublin.
Woźniak W., Grundas S., 1998. Wpływ nawilżania ziarna pszenicy na jego wytrzymałość mechaniczną. Przegl. Zboż.-Młyn., Biuletyn IA PAN, Lublin, 26–28.
Zalewski P., 2000. Problemy rolnictwa precyzyjnego. Inżynieria Rol., 8 (19), 15–23.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.