Abstract
The paper discusses the problem concerning the balance between supply and demand on the sugar market in the European Union. In the past there was surplus sugar production and stock accumulation, high prices on internal market, which caused small competitiveness on the world market. The European export had to be subsidized. The sugar supply is regulated by law, which is why in the year 2006 the sugar market reform was implemented. The aim of reforming the European Union’s sugar policy is adjusting production to demand and improving the competitiveness of the European Union’s sugar market on the world market. The objective of this paper is assessing the achievement of the main goal of the reform.
References
Akty prawne Unii Europejskiej dotyczące mechanizmów WPR administrowanych przez AGR., 2006. ARR Warszawa, 7–8.
Chmielewski Ł., 2014. Światowy Rynek Cukru. Opracowanie sygnalne, FAMMU, FAPA, Warszawa, 7–12.
Chudoba Ł., 2004. Wpływ systemu regulacji rynku cukru na przemysł cukrowniczy w Polsce i 15 krajach Unii Europejskiej. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy 500, IERiGŻ, Warszawa.
F.O. Licht, 2011. World Sugar Statistics, Informa UK Limited, London, 23–53.
Hryszko K., Szajner P., 2013. Sytuacja na światowym rynku cukru i jej wpływ na możliwości uprawy buraków cukrowych w Polsce. IERiGŻ, Warszawa, 29–55.
Rozporządzenie Rady nr 320 z dnia 20 lutego 2006 r. ustanawiające tymczasowy system restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego we Wspólnocie i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1290/2005 w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej (Dz.U. L 58 z 28.02.2006 r.).
Rynek Cukru. Stan i Perspektywy, 2006–2014, nr 26–41.
Sugar Policy Reform in the European Union and in World Sugar Markets, 2007. OECD Paryż, 21.
Sugar Year Book, 2015. ISO London, 12–32.
www.cefs.org
www.usda.gov
Downloads
Download data is not yet available.