Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 9 Nr 3 (2010)

Artykuły

EFFECT OF CALCIUM CARBONATE AND DIFFERENTIATED NITROGEN FERTILIZATION UPON THE YIELD AND CHEMICAL COMPOSITION OF SPINACH BEET

Przesłane: 22 stycznia 2021
Opublikowane: 2010-09-30

Abstrakt

Fertilizing cultivable plants is an effective way of improving yield quantity and quality. The studies conducted in the years 2008–2009 were aimed at determining the relationship between the kind of nitrogen fertilizer, manner of its application, as well as the dose of calcium carbonate and the plant unit weight, as well as chemical composition of spinach beet, grown in glasshouse in the spring period. Nitrogen was applied in the form of ammonium sulphate and urea in a localized form (N-deposit) and in the form of solution. Calcium was administered in the form of calcium carbonate in the doses of 5 and 15 g · dm-3 of substratum. The length of leaves, plant unit weight and selected parameters of beet leaf utility value were assessed. The substratum was also analyzed after plant harvest. The highest unit weight of plants was obtained with the application of ammonium sulfate in the form of a solution with a lower calcium carbonate dose, compared to the
remaining combinations. The examined spinach beet plants were distinguished by high contents of dry matter, protein, total nitrogen, potassium, calcium and magnesium The chemical composition of leaves was significantly differentiated, depending on the examined factors. The contents of nitrates in the leaf dry matter ranged from 0.26 to 0.45%, depending on the kind of nitrogen fertilizer and manner of its application. The applied nitrogen fertilization to a small extent influenced the concentration of nitrates in beet leaves. More nitrates were contained in plants fed by a higher dose of calcium carbonate, compared to the plants which were given a lower dose of CaCO3. The highest content of vitamin C and the lowest share of nitrates in leaf dry matter were obtained with the application of urea in the form of deposit with a lower dose of calcium carbonate.

Bibliografia

Barta D.J., Tibbitts T.W., 2000. Calcium localization and tipburn development in lettuce leaves during early enlargement. Am. Soc. Hortic. Sci., 125(3), 294–298.
Blanke M., Bacher W., 2001. Effects of ammonium depot (CULTAN) fertilization on plant and soil nitrate content and metabolism of kohlrabi plants. Acta Horticulturae, 563.
Czerniak K., Kołota E., 2007. Ocena plonowania odmian buraka liściowego w uprawie jesiennej. Roczniki AR w Poznaniu, 383, Ogrodn. 41, 445–449.
Czerniak K., Kołota E., 2008. Effect of the term of harvest on yield and nutritional value of Spinach Beet. J. Elementol., 13(2), 181–188.
Elia A., Santamaria P., Serio F., 1998. Nitrogen nutrition, yield and quality of spinach. J. Sci. Food Agric. 76, 341–346.
Goto E., Takakura T., 2003. Reduction of lettuce tipburn by shortening day/night cycle. J. Agric. Metodol., 59(3), 219–225.
Hartz T.K., Johnstone P.R., Smith R.F., Cahn M.D., 2007. Soil calcium status unrelated to tipburn of romaine lettuce. Hort. Sci. 42(7), 1681–1684.
Kozik E., 2006. Wpływ terminu zbioru oraz nawożenia azotem i potasem na zawartość azotanów w sałacie uprawianej w szklarni. Acta Agrophysica, 7(3), 207–216.
Michałojć Z., 2000. Wpływ nawożenia azotem i potasem oraz terminu uprawy na plonowanie i skład chemiczny sałaty, rzodkiewki oraz szpinaku. Rozp. Nauk. 238, AR Lublin.
Nádasy E., 2002. Effect of nutrition on nitrate dynamics of green pea. Acta Biol. Szeged., 46, 3–4, 205–206.
Nowosielski O., 1988. Zasady opracowywania zaleceń nawozowych w ogrodnictwie. PWRiL, Warszawa.
Nurzyńska-Wierdak R., 2005. Plon i skład chemiczny kalarepy w zależności od odmiany i rodzaju nawożenia azotowego. Zeszyty Nauk. AR we Wrocławiu, Rol. 186, 379–385.
Nurzyński J., 2008. Nawożenie roślin ogrodniczych. WUP, Lublin.
Nurzyński J., Dzida K., Nowak L., 2009. Plonowanie i skład chemiczny sałaty w zależności od nawożenia azotowego i wapnowania. Acta Agrophysica 14(3), 683–689.
Sady W., Rożek S., Domagała-Świątkiewicz I., Wojciechowska R., Kołton A., 2008. Effect of nitrogen fertilization on yield, NH4 + and NO3- content of white cabbage. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 7(2), 41–51.
Sady W., Rożek S., Myczkowski J., 1995. Effect of different forms of nitrogen on the quality of lettuce field. Acta Hort., 401, 409–416.
Smirnoff N., 1996. The function and metabolism of ascorbic acid in plants. Annales Bot. 78, 661–669.
Sommer K., 2005. Cultan – Düngung. Verlag T.H. Mann, Gelsenkirchen.
Szura A., Kowalska I., Sady W., 2009. Wpływ sposobu nawożenia azotem na dynamikę zmian NH4+ i NO3- w liściach i korzeniach buraka ćwikłowego. Annales UMCS, s. E Agricultura 64(1), 37–45.
Wierzbicka B., 2002. Mniej znane rośliny warzywne. Wyd. UWM, Olsztyn.
Wojciechowska R., 2005. Akumulacja azotanów a jakość produktów ogrodniczych. Wyd. Coperite Kraków, 21–27.
Wojcieska U., 1994a. Fizjologiczna rola azotu w kształtowaniu plonu roślin. Część I. Oddziaływanie azotu na wielkość plonu roślin. Post. Nauk Rol. 1, 115–126.
Wojcieska U., 1994b. Fizjologiczna rola azotu w kształtowaniu plonu roślin. Część II. Żywienie roślin azotem a fotosynteza, fotorespiracja i oddychanie ciemniowe. Post. Nauk Rol. 1, 127–143.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >> 

Podobne artykuły

<< < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.