Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 1 Nr 2 (2002)

Artykuły

Charakterystyka barwników i ich rozmieszczenie w kwiatach zwartnicy chmiela (Hippeastrum × chmielii Chm.)

DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2002.2.2
Przesłane: 26 lipca 2022
Opublikowane: 2002-12-31

Abstrakt

Obiektem badań były kwiaty piciu klonów mieszańca midzygatunkowego Hippeastrum × chmielii uzyskanego z nasion otrzymanych w wyniku skrzyżowania Hippeastrum hybridum z Hippeastrum pratense. Zawartość oraz rozmieszczenie chlorofili, karotenoidów i antocyjanów w świeżych liściach okwiatu oznaczono metodami spektrofotometrycznymi. Rozdział i identyfikację wyekstrahowanych antocyjanidyn przeprowadzono metodą chromatografii cienkowarstwowej na płytkach celulozowych wobec wzorców. Ilość oznaczonych barwników przeliczono na gram suchej masy liści okwiatu. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że kwiaty badanych klonów charakteryzowały się zróżnicowanym natężeniem barwy. Określenie zawartości 3 grup barwników oraz ustalenie ich składu i procentowego udziału pozwala wykazać i może częściowo wyjaśnić odrębności barwy występujące pomiędzy badanymi klonami. Na różnice w intensywności i odcieniu barwy liści okwiatu miały wpływ różne zawartości, rozmieszczenie oraz kopigmentacja występujących antocyjanów, karotenoidów i chlorofili.

Bibliografia

Chmiel H., Mynett K., 1997. Nowe odmiany mieszańcowe Hippeastrum otrzymane w Katedrze Roslin Ozdobnych SGGW. Biuletyn SPORC 6, 55–66.
Chmiel H., 2000. Uprawa roślin ozdobnych. PWRiL Warszawa
Elbanowska A., Napierała A., 1989. Antocyjany w owcach Aronia melanocarpa. Herba polonica 35 (4), 188–189.
Fuleki F., Francis F. J., 1968. Quantitative methods for anthocyanins 1. Extraction and determination of total anthocyanin in cranberries. J. Food Sci. 33, 72–77.
Griesbach R. J., Batdorf L., 1995. Flower Pigments within Hemerocallis fulva fm. fulva, fm. rosea and fm. disticha. Hort Science 30(2), 353–354.
Hwang Y-J., Yoshikawa K., Miyajima I., Okubo H., 1992. Flower colors and pigments in hybrids with Camellia chrysantha. Sci. Hort. 51 (3–4): 251–260
Lichtenthaler H. K., Wellburn A. R., 1983. Determinations of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochemical Societty Transaction 603 meeting Liverpool, 591–592.
Martha R., Weiss, 1995. Floral color change: A widespread functional convergence. Am. J. Bot. 82 (2), 167–185.
Saito N., Harborne J. B., 1992. Correlations between anthocyanin type, pollinator and flower colour in the Labiatae. Phytochemistry 31, 3009–3015.
The Royal Horticultural Society Colour Chart, 1966. London. Yamaguci A. A., Terahara N., Shizukuishi K., 1990. Acylated anthocyanins in Zinnia elegans flowers. Phytochemistry 29(4), 1269–1270.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.