W pracy podjęto próbę oceny procesu blanszowania i zamrażania próżniowego materiału roślinnego pochodzącego z pietruszki na podstawie pomiaru kinetyki absorpcji wody metodą wagowo-wyporową. Badania zostały przeprowadzone na próbkach poddanych procesowi blanszowania, blanszowanych, a następnie zamrażanych próżniowo oraz nieblanszowanych. Blanszowanie przeprowadzono w gorącej wodzie o temperaturze 95°C w czasie 30 s, 3 min i 15 min. Do zamrażania próżniowego wykorzystano komorę, w której znajdował się materiał roślinny, odpompowywaną za pomocą pompy próżniowej. W czasie zamrażania próżniowego rejestrowano zmianę masy i temperatury badanego materiału. Uzyskane wyniki pomiarów świadczą o tym, że czas blanszowania ma istotny wpływ na przebieg charakterystyk kinetyki absorpcji wody przez badany materiał roślinny.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.