Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 1 Nr 2 (2002)

Artykuły

Wpływ stopnia rozdrobnienia jabłka na wartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody podczas suszenia w warunkach konwekcji wymuszonej

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2002.2.4
Przesłane: czerwca 5, 2023
Opublikowane: 2002-12-31

Abstrakt

Dokonano pomiarów zawartości wody w czasie procesu suszenia i zmian grubości krążków jabłka o początkowej grubości 5, 7 i 10 mm, suszonych w temperaturze 55°C, przy prędkości przepływu powietrza suszącego wynoszącej 0,5 m·s-1. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono duży wpływ stopnia rozdrobnienia jabłek suszonych w warunkach konwekcji wymuszonej na wartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody. Wraz ze wzrostem grubości suszonych krążków rosnąwartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody. Zauważono również, że w początkowym okresie suszenia, dla każdej grubości krążków jabłka, wartości efektywnego współczynnika dyfuzji rosną pomimo spadku wilgotności suszonego materiału. Dopiero po określonym czasie, wynoszącym (5 mm) = 4,5·103 s, (7 i 10 mm) = 6,3·103 s, odpowiednio dla grubości krążków L = 5 mm; 7 i 10 mm, zmniejszaniu się wilgotności suszonego surowca towarzyszy spadek wartości tego współczynnika do końca przeprowadzonego procesu suszenia, tj. do wilgotności wynoszącej 16%.

Bibliografia

  1. Carbonell J. V., Pinaga F., Yusa V., Pena J. L., 1986. Dehydration of paprika and kinetics of color degradation. J. Food Eng. 5(3), 179–193. DOI: https://doi.org/10.1016/0260-8774(86)90024-5
  2. Crank J., 1975. Mathematics of diffusions. 2nd ed. Oxford University Press, London.
  3. Gürta Seyhan F., Evranuz Ö., 2000. Low temperature mushroom (A. bisporus) drying with desiccant dehumidifiers. Drying Technol. 18(1&2), 433–445. DOI: https://doi.org/10.1080/07373930008917714
  4. Luikov A. V., Michailov J. A., 1965. Theory of energy and mass transfer. Pergamon Press. Oxford.
  5. Nowak D., Lewicki P. P., 1999. Wyznaczanie współczynników dyfuzji wody w procesie suszenia jabłek za pomocą promieni podczerwonych. Zesz. Nauk. Politechniki Łódzkiej 821. Inż. Chem. Proc. 25. Łódź, 87–94.
  6. Pabis S., 1982. Teoria konwekcyjnego suszenia produktów rolniczych. PWRiL Warszawa,43–46.
  7. Pinaga F., Carbonell J. V., Pena J. L., Miguel J. J., 1984. Experimental simulation of solar drying of garlic using an adsorbent energy storage bed. J. Food Engineering 3(3), 187–203. DOI: https://doi.org/10.1016/0260-8774(84)90020-7
  8. Raghavan G. S. V., Tulasidas T. N., Sablani S. S., Ramaswamy H. S., 1995. A method of determination of concentration dependent effective moisture diffusivity. Drying Technol. 13(5–7), 1477–1488. DOI: https://doi.org/10.1080/07373939508917034
  9. Sherwood T. K., 1929. Drying of solids. J. Food Eng. Chem. 21(1), 12–16. DOI: https://doi.org/10.1021/ie50229a004

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.