Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 3 Nr 1-2 (2004)

Artykuły

Przetwarzanie mieszanin zawierających bezchromowe odpady garbarskie. Część I. Wartość nawozowa osadów pofermentacyjnych

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2004.1-2.6
Przesłane: marca 3, 2023
Opublikowane: 2004-12-31

Abstrakt

Jednym ze sposobów wykorzystania odpadów garbarskich bezchromowych może być ich przetworzenie na nawozy organiczne. Pod uwagę brane są dwie metody: fermentacja metanowa oraz kompostowanie. Stwierdzono że fermentacja metanowa odpadów garbarskich bezchromowych, niezależnie od uzysku gazu, pozwala na uzyskanie materiału o różnym stopniu odwodnienia, o różnej, ale zawsze dużej zawartości składników nawozowych. O ostatecznych właściwościach decyduje rodzaj odpadu (proporcje, w jakiej różne odpady zmieszano) oraz warunki prowadzenia procesu. W pracy podano wstępną charakterystykę nawozową różnych osadów oraz cieczy osadowych. Wyniki pracy potwierdzają, że z uciążliwych odpadów garbarskich bezchromowych można otrzymać produkty nawozowe w pełni stabilne biologicznie o dużej lub bardzo dużej wartości nawozowej.

Bibliografia

  1. Anonymous, 1994. Recovered hair: energy source, World Leather 7, 6, 20–26.
  2. Szymański M., 1998. Wykorzystanie fermentacji beztlenowej do unieszkodliwiania gnojowicy przed jej rolniczym zastosowaniem. (praca doktorska), SGGW (Wydz. Mel. i Inż. Środow.), Warszawa.
  3. Urbaniak M., 1997. Przerób i wykorzystanie osadów ze ścieków komunalnych, Wyd. Ekoinżynieria, Lublin – Łódź.
  4. Urbaniak M., 2003. Chromium-free tannery wastes stabilized by methane fermentation in sewage treatment plants installations, Environmental Engineering Studies, Kluwer Academic Plenum Publishers, N. York, 185–198. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4419-8949-9_19
  5. Urbaniak M., Hillebrand B., 2003. Technological remarks to methane fermentation of mixtures containing chromium-free tannery wastes and dewatering of post-fermentation sludges, Environmental Engineering Studies, Kluwer Academic Plenum Publishers, N. York, 309–322. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4419-8949-9_30

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.