Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 8 Nr 3-4 (2009)

Artykuły

Wpływ wstępnej obróbki promieniowaniem podczerwonym na wilgotność ziarna żyta w trakcie nawilżania

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2009.3-4.4
Przesłane: września 26, 2022
Opublikowane: 2009-12-31

Abstrakt

W pracy zaprezentowano wyniki badań nad zmianami wilgotności ziarna żyta nieogrzanego i ogrzanego promieniami podczerwonymi w trakcie procesu nawilżania. Ziarno żyta wstępnie ogrzewano promieniami podczerwonymi, a potem nawilżano w różnej temperaturze. Po procesie nawilżania mierzono wilgotność ziaren. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że ziarno wstępnie ogrzane promieniami podczerwonymi charakteryzowało się większą wilgotnością aniżeli ziarno niedogrzane. Do opisu zmian wilgotności ziarna żyta w trakcie nawilżania z powodzeniem może być wykorzystywany
model Pelega.

Bibliografia

  1. Abdul-Kadir R., Bargman T. J., Rupnow J. H., 1990. Effect of infrared heat processing on rehydration rate and cooking of Phaseolus vulgaris (var. Pinto). J. Food Sci. 55, 1472–1473.
  2. Abu-Ghannam N., McKenna B., 1997. The application of Peleg`s equation to model water absorption during the soaking of red kidney beans (Phasedus vulgaris L.). J. Food Eng. 32(4), 391–401.
  3. Andrejko D. 2004. Zmiany właściwości fizycznych nasion soi pod wpływem promieniowania podczerwonego. Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 288.
  4. Arntfield S. D., Scalon M. G., Malcolmson L. J., Watts B., Ryland D., Savoie V., 1997. Effect of tempering and end moisture content on the quality of micronized lentils. Food Res. Int. 30(5), 371–380.
  5. Becker H. A., 1960.: On the absorption of liquid water by the wheat kernel. Cereal Chem. 37(3), 309.
  6. Cenkowski S., Sosulski F. W., 1998. Cooking characteristics of split peas treated with infrared heat. Trans. ASAE 41, 3, 715–720.
  7. Hsu K. H., 1983a. A diffusion model with a concentration – dependent diffusion coefficient for describing water movement in legumes during soaking. J. Food Sci. 48(2), 618–622, 645.
  8. Hsu K. H., 1983b. Effect of temperature on water diffusion in soybean. J. Food Sci. 48(4), 1364–1365.
  9. Hung T. V., Liu L. H., Black R. G., Trewhella M. A., 1993. Water absorption in chickpea (C. arietinum) and field pea (P. sativum) cultivars using the Peleg model. J. Food Sci. 58(4), 848–852.
  10. Maskan M., 2002. Effect of processing on hydration kinetics of three wheat products of the same variety. J. Food Eng. 52, 337–341.
  11. Peleg M., 1988. An empirical model for the description of moisture sorption curves. J. Food Sci. 53(4), 1216–1217, 1219.
  12. Sopade P. A., Obekpa J. A., 1990. Modeling water absorption in soybean, cowpea and peanuts at three temperatures using Peleg`s equation. J. Food Sci. 55(4), 1084–1087.
  13. Sopade P. A., Ajisegiri E. S., Badau M. H., 1992. The use of Peleg`s equation to model water absorption in some cereal grains during soaking. J. Food Eng. 15(4), 269–283.
  14. Yi Zang T., Bakshi A. S., Gustafson R. J., Lund D. B., 1984. Finite element analysis of nonlinear water diffusion during rice soaking. J. Food Sci. 49(1), 246–250, 277.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.