Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 2 No. 2 (2003)

Artykuły

Analysis of temperature in hay bales treated with liquid additive

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2003.2.5
Submitted: May 8, 2023
Published: 2003-12-31

Abstract

This study presents an analysis of temperature changes in hay bales either untreated and treated with 0.2% solution of lactic acid. Samples of hay of different moisture content and different specific density were used in this experiment. It was observed that the additive decreased the temperature of the hay and its stability was achieved in a shorter time. In the experiment, the lowest temperature was obtained for the specific density of hay gk = 99.7 kg m-3 (the lowest density).

References

  1. Dulcet E., 2001. Mixing Assessment and Loss of Additives in a Forage Harvester. J Agric. Eng. 79(3), 257–282.
  2. Harrison P. M., 1985. Preservation of large Round Bales at High Moisture. Transactions of ASAE. 2, 28(3), 356–359. DOI: https://doi.org/10.13031/2013.32257
  3. Kanafojski Cz., 1980. Teoria i konstrukcja maszyn rolniczych. T. 2. Cz. I. Maszyny do zbioru roślin źdźbłowych i łodygowych. PWRiL, Warszawa.
  4. Mikołajczak J., Grabowicz M., 1998. Aktualne zagadnienia stosowania dodatków do zakiszania pasz. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 462, 285–296.
  5. Olszewski T., 1994. Dobór i racjonalne wykorzystanie środków technicznych do produkcji zielonek na siano. IBMER, Warszawa.
  6. Podkówka W., Ejanowski T., 1996. Oznaczenie zawartości suchej masy w kiszonkach i TMR z zastosowaniem kuchenki mikrofalowej. Maszynopis. Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, ATR w Bydgoszczy.
  7. Polański Z., 1984. Planowanie doświadczeń w technice. PWN, Warszawa.
  8. Podkówka W., Olszewski T., Kalisiewicz A., 1984. Technologia produkcji siana. PWRiL, Warszawa.
  9. Sęk T., 1994. Eksploatacja agregatów do zbioru zielonek na siano. Wyd. AR w Poznaniu.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.