Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 2 Nr 1 (2003)

Artykuły

Technika odwróconej fluidyzacji w rozmrażaniu produktów rolniczych i spożywczych

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2003.1.3
Przesłane: marca 31, 2023
Opublikowane: 2003-06-30

Abstrakt

W pracy zbadano możliwości wykorzystania odwróconej fluidyzacji do intensyfikacji wymiany ciepła w procesie rozmrażania żywności oraz przeprowadzono próbę obliczenia czasu trwania tego procesu. Eksperymenty przeprowadzono na laboratoryjnym stanowisku do rozmrażania techniką odwróconej fluidyzacji, badając kostkę marchwi, ziemniaka i jabłka o wymiarach 1 cm × 1 cm × 1cm. Obliczenia czasu rozmrażania wykonano według modelu Planka. Stwierdzono, że użycie techniki odwróconej fluidyzacji pozwala na uzyskanie w powietrzu szybkości procesu zbliżonej do szybkości rozmrażania w wodzie przy takich samych temperaturach środowiska rozmrażającego. Przeprowadzona analiza statystyczna wyników obliczeń czasu rozmrażania w badanej metodzie prowadzi do stwierdzenia, że w przypadku użycia modelu Planka uzyskuje się wartości odbiegające od rzeczywistych średnio o ±24,8%.

Bibliografia

  1. Cleland A. C., 1990. Food refrigeration processes analysis, design and simulation. Elsevier Applied Science, London.
  2. Cleland D. J., Cleland A. C., Earle R. L., Byrne S. J., 1986. Prediction of thawing times for foods of simple shape. Int. J. Refrig. 9(6), 220–228.
  3. Góral D., Kluza F., 2000. Próba oceny współczynnika wnikania ciepła w konwekcyjnym zamrażaniu żywności w powietrzu. Inżynieria Rolnicza 5 (16), 63-68.
  4. Heldman D. R., Singh P. R., 1981. Food Process Engineering. Second Edition. The AVI Publishing Co., Inc. Westport.
  5. Hossain M. M., Cleland D. J., Cleland A. C., 1992. Prediction of freezing and thawing times for foods of regular multi-dimensional shape by using an analytically derived geometric factor. Int. J. Refrig. 15(4), 227–234.
  6. Gruda Z., Postolski J., 1999. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa.
  7. Ignaczak R., Osińska E., Zalewski S., 1992. Optymalizacja procesu rozmrażania kurcząt metodą solankową. Przem. Gastr. 1, 7.
  8. Pałacha Z., Remiszewska G., 1993. Temperatura krioskopowa żeli skrobiowych i żelatynowych. Chłodnictwo 5, 29–31.
  9. Plank R., 1941. Beiträge zur Berechnung und Bewertung der Gefriergeschwindigkeit von Lebensmitteln. Kälte-Ind. Beih. 3(10) 1.
  10. Salvadori V. O., Mascheroni R. H., 2002. Analysis of impingement freezers performance. J. Food Eng. 54, 133–140.
  11. StatGraphics, 1991. Statistical Graphics System v 5.0, STSC Inc. Rockville.
  12. Zalewski S. (red.), 1993. Podstawy technologii gastronomicznej. WNT, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.