Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 2 Nr 2 (2003)

Artykuły

Analiza kształtowania się temperatury w belach uzyskanych z siana, także z dodatkiem preparatu ciekłego

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2003.2.5
Przesłane: maja 8, 2023
Opublikowane: 2003-12-31

Abstrakt

Przedstawiono analizę przebiegu temperatury w belach sprasowanego siana z dodatkiem 0,2% roztworu kwasu mlekowego i bez tego dodatku. Siano o różnych zawartościach suchej masy prasowano do różnej masy objętościowej. Stwierdzono, że dodatek użytego preparatu obniża temperaturę siana i skraca czas jej stabilizacji. Najniższą temperaturę maksymalną zanotowano w belach siana o najniższej masie objętościowej gk = 99,7 kg·m-3, sprasowanego w warunkach badań.

Bibliografia

  1. Dulcet E., 2001. Mixing Assessment and Loss of Additives in a Forage Harvester. J Agric. Eng. 79(3), 257–282.
  2. Harrison P. M., 1985. Preservation of large Round Bales at High Moisture. Transactions of ASAE. 2, 28(3), 356–359. DOI: https://doi.org/10.13031/2013.32257
  3. Kanafojski Cz., 1980. Teoria i konstrukcja maszyn rolniczych. T. 2. Cz. I. Maszyny do zbioru roślin źdźbłowych i łodygowych. PWRiL, Warszawa.
  4. Mikołajczak J., Grabowicz M., 1998. Aktualne zagadnienia stosowania dodatków do zakiszania pasz. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 462, 285–296.
  5. Olszewski T., 1994. Dobór i racjonalne wykorzystanie środków technicznych do produkcji zielonek na siano. IBMER, Warszawa.
  6. Podkówka W., Ejanowski T., 1996. Oznaczenie zawartości suchej masy w kiszonkach i TMR z zastosowaniem kuchenki mikrofalowej. Maszynopis. Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, ATR w Bydgoszczy.
  7. Polański Z., 1984. Planowanie doświadczeń w technice. PWN, Warszawa.
  8. Podkówka W., Olszewski T., Kalisiewicz A., 1984. Technologia produkcji siana. PWRiL, Warszawa.
  9. Sęk T., 1994. Eksploatacja agregatów do zbioru zielonek na siano. Wyd. AR w Poznaniu.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.