Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem oraz dokarmiania pozakorzeniowego na plon i zawartość wybranych składników w liściach i owocach pomidora

Katarzyna Dzida



Zbigniew Jarosz





Abstrakt

Rośliną doświadczalną był pomidor odmiany 'Raissa F1'. W doświadczeniu badano wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem (1,0 i 1,5 g · dm–3 podłoża) oraz dokarmiania pozakorzeniowego (Plonochrony: Potasowy, Magnezowy i Wapniowy) na plon ogólny owoców oraz zawartość składników mineralnych w liściach i owocach pomidora. Najwyższy plon ogólny owoców (4,87 kg · roślina–1) stwierdzono w obiektach nawożonych wyższą dawkę azotu (1,5 g N · dm–3 podłoża) przy jednoczesnym dokarmianiu Plonochronem Magnezowym. Odnotowano równie wzrost procentowej zawartości suchej masy oraz cukrów ogółem w owocach pomidora nawożonego wyższą dawką azotu. W badaniach stwierdzono duże zróżnicowanie zawartości składników mineralnych zarówno w liściach, jak i w owocach w zależności od nawożenia doglebowego i dokarmiania pozakorzeniowego roślin pomidora.

Słowa kluczowe:

pomidor, azot, dokarmianie pozakorzeniowe, plon

Benton J.J., 1999. Tomato plant culture: in the field, greenhouse and home garden. CRC Press LLC, London.
Davies J., Winsor G., 1968. Fruit ripening disordes in relation to the chemical composition of tomato fruit. J. Sci. Food Agric., 19, 8: 468–471.
Hao X., Papadopoulous A.P., Mosca A., Piasentin E., 1999. Effect of calcium, magnesium and their rations in nutrient solutions on growth, yield and quality of tomatoes. The Harrow Greenhouse Vegetable Research Team, Ann. Rep.: 21–22.
Kaniszewski S., Rumpel J., 1983. The effect of nitrogen fertilization on the yield nutrient status and quality of tomatoes under single and multiple harvest. Biul. Warz., Suplement: 19–20.
Kołota E., Biesiada A ., 2000. Wpływ nawożenia dolistnego na plon i jakość korzeni marchwi. Roczn. Akad. Roln. Pozn., 323, Ogrod. 31: 332–335.
Michalski P., 1998. Wpływ dokarmiania dolistnego na plonowanie i jakość owoców trzech odmian truskawki. I Ogólnopolskie Sympozjum Mineralnego Odżywiania Roślin, Skierniewice: 240–249.
Mokrzecka E., 1990. Wpływ nawożenia azotowo-potasowego na plonowanie i skład chemiczny kapusty. Roczn. Nauk Roln., A, 108, 3: 173–179.
Nowosielski O., 1988. Zasady opracowywania zaleceń nawozowych w ogrodnictwie. PWRiL. Warszawa.
Nurzyński J., 1986. Plonowanie papryki w zależności od nawożenia azotowo-potasowego. Zesz. Nauk. Akad. Roln. im. H. Kołłątaja Krak., Ogrod., 16, 211: 63–72.
Nurzyński J., 1996. Pozakorzeniowe stosowanie nawozów mineralnych. [w:] Mater. VI Konf. Katedr Uprawy Roli i Nawożenia Roślin Ogrodniczych. Akad. Roln. Krak.: 3–7.
Rutkowska U., 1981. Wybrane metody badań składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.
Warchołowa M., 1998. Fizjologiczne podstawy dolistnego dokarmiania roślin. Mat. Sem. Nauk. Dolistne dokarmianie roślin w świetle badań i doświadczeń praktyki rolniczej. Wyd. IUNG, Puławy: 5–23.
Wien H.C., Minotti P.Z., 1988. Response of fresh-market tomatoes to nitrogen fertilizer and plastic mulch in a short growing season. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 113/1: 61–65.
Wysocka-Owczarek M., 2001. Zaburzenia wzrostu i rozwoju pomidora. Plantpress, Kraków.
Pobierz

Opublikowane
2005-05-20



Katarzyna Dzida 
Zbigniew Jarosz 



Licencja

Przesyłając artykuł do publikacji, autor oświadcza, że posiada pełnię autorskich praw majątkowych oraz osobistych do utworu, a jego opublikowanie nie naruszy praw osób trzecich. Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób. 

Przesłanie przez autora artykułu do publikacji w czasopiśmie „Annales Horticulturae” traktowane będzie jako udzielenie licencji do eksploatacji praw autorskich do artykułu na zasadach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) 


Inne teksty tego samego autora