The Effect of Fruitlets Hand Thinng on the Fruit Quality of Apple Trees Cultivar 'Šampion'
Magdalena Kapłan
Katedra Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego Akademii Rolniczej w LubliniePiotr Baryła
Katedra Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego Akademii Rolniczej w LublinieAbstract
Badania przeprowadzono w latach 2001–2003 na Wyżynie Sandomierskiej. W doświadczeniu oceniano jakość plonu drzew odmiany 'Szampion' po zastosowaniu ręcznego przerzedzania po opadzie czerwcowym, które polegało na pozostawieniu okrelonej liczby zawiązków na drzewie. U wszystkich grup podkładkowo–wiekowych zastosowano następujące kombinacje: kontrola – drzewa bez przerzedzania, 100 zawiązków na drzewie i 150 zawiązków na drzewie u odmiany 'Szampion' na P 60 i M.26 w starszym wieku. W przypadku drzew młodszych odmiany 'Szampion' na podkładce M.26 pozostawienie 150 zawiązków na drzewie było niemożliwe z powodu zbyt słabego kwitnienia i zawiązania owoców w kolejnych latach badań. Wykazano, że drzewa odmiany 'Szampion' w warunkach Wyżyny Sandomierskiej plonowały bardzo obficie (średnio 60,6–113,4 ton owoców z 1 ha). Stwierdzono, że wielkość plonu badanych drzew zależała istotnie od podkładki, wieku oraz od intensywnoci przerzedzania. Przerzedzanie ręczne na drzewach odmiany 'Szampion' nie miało istotnego wpływu na przeciętną masę jednego owocu. Jędrność owoców zależała od wieku drzew, owoce z drzew starszych charakteryzowały się wikszą jędrnocią niż jabłka z drzew młodszych, różnice te nie były jednak istotne.
Keywords:
odmiana, plonowanie, przerzedzanie ręczne, jakość owoców, jędrność owocówKatedra Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego Akademii Rolniczej w Lublinie
Katedra Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego Akademii Rolniczej w Lublinie
License
Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.
When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)