Influence of Some Biopreparations on the Microbial Communities in the Rhizosphere Soil of Pea, Common Bean and Runner Bean

Danuta Pięta

Katedra Fitopatologii, Akademii Rolniczej w Lublinie



Abstract

Materiałem do badań była gleba ryzosferowa grochu, fasoli zwykłej i fasoli wielokwiatowej. Rośliny te wyrosły z nasion zaprawionych Polyversum lub Bioseptem 33 SL, a także z nasion nie zaprawionych (uznane jako kontrola). W tych kombinacjach doświadczenia, gdzie zaprawiano nasiona, na początku kwitnienia roślin, wykonano drugi zabieg opryskania roślin tymi samymi biopreparatami. Wyniki analizy mikrobiologicznej wykazały, że biopreparaty miały wpływ na skład ilościowy i jakościowy mikroorganizmów w glebie ryzosferowej grochu, fasoli zwykłej i fasoli wielokwiatowej. Najwięcej jednostek tworzących kolonie (j.t.k.) grzybów było w glebie ryzosferowej pobranej z kombinacji kontrolnej. Natomiast w glebie ryzosferowej roślin z kombinacji z bioprepatami było dużo jednostek tworzących kolonie bakterii ogółem oraz Bacillus spp. i Pseudomonas spp., a najmniej grzybów. W glebie ryzosferowej tych roślin było dużo j.t.k. mikroorganizmów antagonistycznych, jak Bacillus spp., Pseudomonas spp., Gliocladium spp. i Trichoderma spp.

Keywords:

groch, fasola zwykła, fasola wielokwiatowa, gleba ryzosferowa, mikroorganizmy ryzosferowe


Published
2006-12-31



Danuta Pięta 
Katedra Fitopatologii, Akademii Rolniczej w Lublinie



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)