Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Wpływ wilgotności surowca na właściwości fizyczne ekstrudatów zbożowo-lędźwianowych

Zbigniew Rzedzicki



Małgorzata Kasprzak





Abstrakt

Possibilities of using legume seeds, grass pea (Lathyrus sativus ), in the technology of the extrusion cooking were analyzed. The effect of moisture content on the capacity of the extruder, sensory analysis and some physical properties of the extrudates were studied. The studies on physical properties of the extrudates included the measurement of expansion ratio, specific density, texture, water absorption index (WAI), water solubility index (WSI). The physical and sensory properties of the extruded product are generally influenced by a large number of process variables and ingredient compositions. Changes of the moisture content of the raw material creates very good facilities for modification of physical properties and organoleptic features as well.


Pobierz

Opublikowane
24-03-2004



Zbigniew Rzedzicki 
Małgorzata Kasprzak 



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.

 


Inne teksty tego samego autora