Zmiany w liczebności i powierzchni certyfikowanych gospodarstw ekologicznych w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
ALEKSANDRA GŁOWACKA
Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublinhttps://orcid.org/0000-0003-2835-7426
AGNIESZKA KASICZAK
Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinAbstrakt
Rolnictwo ekologiczne ma duże znaczenie w koncepcji zrównoważonego rozwoju a jego podstawą jest stosowanie naturalnych, technologicznie nieprzetworzonych środków, które w założeniu mają zapewniać żyzność gleby, zachowanie dobrostanu zwierząt oraz wytwarzanie plonów charakteryzujących się wysoką jakością biologiczną. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat nastąpiły dynamiczne zmiany w rozwoju tego systemu w Polsce. W pracy przedstawiono analizę zmian struktury, powierzchni oraz liczby certyfikowanych gospodarstw ekologicznych w Polsce, po wstąpieniu do Unii Europejskiej, w latach 2004-2016. Zaobserwowano wyraźną tendencję wzrostową dotyczącą zarówno liczby gospodarstw, jak i powierzchni użytków rolnych prowadzonych metodami ekologicznymi. Tendencja to utrzymywała się do 2013 roku, po którym nastąpił nieznaczny spadek. Zainteresowanie prowadzeniem ekologicznego systemu gospodarowania w Polsce cechuje bardzo duże zróżnicowanie regionalne, a rozwojowi certyfikowanych gospodarstw ekologicznych sprzyjają panujące warunki środowiskowe oraz wsparcie finansowe dla rolnictwa
Słowa kluczowe:
rolnictwo ekologiczne, struktura obszarowa, kierunki zmian, regionalne zróżnicowanieBibliografia
Biernat-Jarka A., Trębska P., 2018. Znaczenie rolnictwa ekologicznego w kontekście zrównoważo-nego rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Acta Sci. Pol. Oeconomia 17(2), 39–47, http://acta_oeconomia.sggw.pl/wp-content/uploads/Acta_Oeconomia_17_2_2018.pdf.
Brodzińska K., 2014. Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Probl. Rol. Światowego 14(3), 27–36, http://www.wne.sggw.pl/czasopisma/ pdf/PRS_2014_T14(29)_z3.pdf.
GUS, 2017. Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r., https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/rolnictwo/charakterystyka-gospodarstw-rolnych-w-2016-r-,5,5.html
Domagalska J., Buczkowska M., 2015. Rolnictwo ekologiczne – szanse i perspektywy rozwoju. Probl. Hig. Epidemiol. 96(2), 370–376, www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-370.pdf. https://ijhars.gov.pl/.
Kisiel R., Grabowska N., 2014. Rola dopłat unijnych w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce na przykładzie województwa podlaskiego. Woda Śr. Obsz. Wiej. 3(47), 61–73, www.itp.edu.pl/wydawnictwo.
Kopiński J., 2018. Stan aktualny oraz prognoza zmian różnych kierunków produkcji rolniczej w Polsce. Stud. Rap. IUNG – PIB 55(9), 47–75, http://www.iung.pulawy.pl/images/wyd/pib/zesz55.pdf.
Kopiński J., Matyka M., 2016. Ocena regionalnego zróżnicowania współzależności czynników przyrodniczych i organizacyjno-produkcyjnych w polskim rolnictwie. Zag. Ekon. Rol. 1(346), 57–79, https://doi.org/10.30858/zer/83042.
Kuś J., 2010. Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju. Stud. Rap. IUNG – PIB, 26, 23–36, www.iung.pl.
Łuczka-Bakuła W., 2013. Rozwój rolnictwa ekologicznego na tle wsparcia w ramach PROW 2004–
–2006 i PROW 2007–2013. J. Agribus. Rural Dev. 4(30), 161–175, http://www.jard.edu.pl/pub/ 12_4_2013_pl.pdf.
Nachtman G., 2015. Gospodarstwa łączące ekologiczne i konwencjonalne metody produkcji na tle ekologicznych. Zag. Ekon. Rol. 3(344), 129–147. DOI: https://doi.org/10.5604/00441600.1167241.
Ochrona środowiska, 2018. GUS, Warszawa, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/srodowisko-energia/srodowisko/ochrona-srodowiska-2018,1,19.html.
Onuch J., 2010. Tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce a jakość środowiska. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Roln. Agrobiz. 12(7), 83–86.
Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004–2006. 2004. MRiRW, Warszawa, www.minro.pl.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. 2007. MRiRW, Warszawa, www.minrol.pl.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. 2007. MRiRW, Warszawa, www.minrol.pl.
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005–2006. 2007. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2012/BRE/BRE/Raport_eko.pdf.
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2007–2008. 2009. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2012/BRE/BRE/RAPORT2007-
-2008.pdf.
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009–2010. 2011. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/biuletyn/2011/IJHRS/Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Pol-sce 2009-2010.pdf.
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011–2012. 2013. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2013/SME/raport ekologiczny 2011 2012 GIJHARS.pdf.
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013–2014. 2015. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2015/wrzesien/Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013-2014.pdf.
Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015–2016. 2017. IJHARS, Warszawa, https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2017/pazdziernik/BRE/ Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016.pdf.
Stalenga J., Kuś J., 2007. Rolnictwo ekologiczne w Europie i w Polsce. W: Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, red. Harasim A., Stud. Rap. IUNG – PIB 6, 9–18, http://www.iung.pulawy.pl/images/wyd/pib/zesz6.pdf.
Staniak S., 2014. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Pol. J. Agron. 19, 25–35, http://www.iung.pulawy.pl/PJA/wydane/19/PJA19str25_35.pdf.
Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin https://orcid.org/0000-0003-2835-7426
Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.
Samoarchiwizacja
Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.