Wpływ stopnia rozdrobnienia jabłka na wartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody podczas suszenia w warunkach konwekcji wymuszonej
Roland Zawiślak
Katedra Techniki Cieplnej, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul. Doświadczalna 44, 20-238 LublinHelena Lisowa
Katedra Techniki Cieplnej, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul. Doświadczalna 44, 20-238 LublinAbstrakt
Dokonano pomiarów zawartości wody w czasie procesu suszenia i zmian grubości krążków jabłka o początkowej grubości 5, 7 i 10 mm, suszonych w temperaturze 55°C, przy prędkości przepływu powietrza suszącego wynoszącej 0,5 m·s-1. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono duży wpływ stopnia rozdrobnienia jabłek suszonych w warunkach konwekcji wymuszonej na wartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody. Wraz ze wzrostem grubości suszonych krążków rosnąwartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody. Zauważono również, że w początkowym okresie suszenia, dla każdej grubości krążków jabłka, wartości efektywnego współczynnika dyfuzji rosną pomimo spadku wilgotności suszonego materiału. Dopiero po określonym czasie, wynoszącym (5 mm) = 4,5·103 s, (7 i 10 mm) = 6,3·103 s, odpowiednio dla grubości krążków L = 5 mm; 7 i 10 mm, zmniejszaniu się wilgotności suszonego surowca towarzyszy spadek wartości tego współczynnika do końca przeprowadzonego procesu suszenia, tj. do wilgotności wynoszącej 16%.
Słowa kluczowe:
efektywny współczynnik dyfuzji, suszenie, konwekcja wymuszona, jabłkaBibliografia
Carbonell J. V., Pinaga F., Yusa V., Pena J. L., 1986. Dehydration of paprika and kinetics of color degradation. J. Food Eng. 5(3), 179–193. DOI: https://doi.org/10.1016/0260-8774(86)90024-5
Crank J., 1975. Mathematics of diffusions. 2nd ed. Oxford University Press, London.
Gürta Seyhan F., Evranuz Ö., 2000. Low temperature mushroom (A. bisporus) drying with desiccant dehumidifiers. Drying Technol. 18(1&2), 433–445. DOI: https://doi.org/10.1080/07373930008917714
Luikov A. V., Michailov J. A., 1965. Theory of energy and mass transfer. Pergamon Press. Oxford.
Nowak D., Lewicki P. P., 1999. Wyznaczanie współczynników dyfuzji wody w procesie suszenia jabłek za pomocą promieni podczerwonych. Zesz. Nauk. Politechniki Łódzkiej 821. Inż. Chem. Proc. 25. Łódź, 87–94.
Pabis S., 1982. Teoria konwekcyjnego suszenia produktów rolniczych. PWRiL Warszawa,43–46.
Pinaga F., Carbonell J. V., Pena J. L., Miguel J. J., 1984. Experimental simulation of solar drying of garlic using an adsorbent energy storage bed. J. Food Engineering 3(3), 187–203. DOI: https://doi.org/10.1016/0260-8774(84)90020-7
Raghavan G. S. V., Tulasidas T. N., Sablani S. S., Ramaswamy H. S., 1995. A method of determination of concentration dependent effective moisture diffusivity. Drying Technol. 13(5–7), 1477–1488. DOI: https://doi.org/10.1080/07373939508917034
Sherwood T. K., 1929. Drying of solids. J. Food Eng. Chem. 21(1), 12–16. DOI: https://doi.org/10.1021/ie50229a004
Katedra Techniki Cieplnej, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul. Doświadczalna 44, 20-238 Lublin
Katedra Techniki Cieplnej, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul. Doświadczalna 44, 20-238 Lublin
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.