Determination of structural parameters of potato tuber tissue, v. ‘Danusia’ and v. ‘Kuba’

Krystyna Konstankiewicz

Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin

Marek Gancarz

Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin

Andrzej Król

Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin

Kamil Pawlak

Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin


Abstract

The present work focuses on a method for quantitative evaluation of cell structural parameters of parenchyma tissues of potato tuber such as: surface area, perimeter, Feret’s diameters, elongation, compactness. The use method is based on analysis of tissue section combine images obtained by an optical confocal microscope. Results of structural parameters, mean values and distribution, for inner and outer core of potato tuber parenchyma of two chosen varieties (Solanum tuberosum v. ‘Danusia’ and v. ‘Kuba’) are presented. Experiments were carried out for the samples in natural state, without preparation.

Keywords:

plant tissue structure, microscopic images, geometrical parameters of the cell structure, parenchyma tissue of potato tuber

Bohdziewicz J., 2001. Właściwości mechaniczne i reologiczne wybranych odmian buraka ćwikłowego. Acta Agrophysica 45, 17–29.

Czachor G., 2002. Właściwości mechaniczne sublimowanych tkanek wybranych warzyw korzeniowych. Międzynarodowa Konferencja Naukowa PTA „Agrofizyka w badaniach surowców i produktów rolniczych”. Kraków, 12–13.09.2002.

Czachor H., Konstankiewicz K., Pawlak K., Wojnar L., 2000. Application of image analysis for the parametrisation of potato tuber tissue. STERMAT’2000 Krakow, Poland, 301–306.

Cwajna J., Szala J., Maliński M., 1994. Image processing and image analysis in materials science: atlas-part I. Proc. Int. Conf. „Stereology and Image Analysis in Materials Science” STERMAT’ 94, Wisła, Poland, 3–6.10.1994.

Fornal J., 1998. The changes in plant material microstructure during processing. Pol. J. Food Nutr. Sci. 7/48, 3(S), 9–23.

Fornal J., 2002. Mikrostruktura surowców roślinnych, ich wybrane właściwości fizyczne a jakość produktów. Międzynarodowa Konferencja Naukowa PTA „Agrofizyka w badaniach surowców i produktów rolniczych”. Kraków, 12–13.09.2002.

Gancarz M., 2002. Composition method of microscope images for the potato tuber tissue structure investigation. BioPhys Springs 2002, 1st International Workshop for Young Scientists. Czech Republic, Praque, 27–18.05.2002.

Haman J., Konstankiewicz K., 2000. Destruction processes in the cellular medium of a plant – Theoretical Approach. Int. Agrophysics 14, 37–32.

Haman J., Konstankiewicz K., Zdunek A., 2000. Influence of water potential on the failure of potato tissue. Int. Agrophysics 14, 181–186.

Jackman R.L., Stanley D.W., 1995. Perspectives in the textural evaluation of plant foods. Trends in Food Science and Technology 6, 187–195. DOI: https://doi.org/10.1016/S0924-2244(00)89053-6

Konstankiewicz K., Czachor H., Gancarz M., Król A., Pawlak K., Zdunek A., 2002a. Cell structural parameters of potato tuber tissue. Int. Agrophysics 16, 2, 119–127.

Konstankiewicz K., Gancarz M., Król A., Pawlak K., 2002b. Wyznaczanie minimalnej liczby komórek do analizy parametrów struktury tkanki bulwy ziemniaka. Międzynarodowa Konf. Naukowa „Agrofizyka w badaniach surowców i produktów rolniczych”. PTA, Kraków 12–13.09.2002.

Konstankiewicz K., Pawlak K., Zdunek A., 2001. Influence of structural parameters of potato tuber cells on their mechanical properties. Int. Agrophysics 15(4), 243–246.

Konstankiewicz K., Zdunek A., 2001. Influence of turgor and cell size on the cracking of potato tissue, Int. Agrophysics 15(1), 27–30.

Pawlak K., Król A., 1999. Zmiany struktury tkanki bulwy ziemniaka w wyniku deformacji. Acta Agrophysica 24, 109–133.

Petran M., Hadravsky M., Boyde A., 1995. The tandem scanning reflected light microscope. Int. Agrophysics 9(4), 275–286.

Pitt R. E., Chen H. L., 1983. Time-dependent aspects of the strength and reology of vegetative tissue. Trans. ASAE 26(4), 1275–1280. DOI: https://doi.org/10.13031/2013.34116

Pospiech J., Wiencek K., Piątkowski A., 2000. Estymation of grain boundary surface area in metals by crystallographic stereology method. STERMAT’2000 Krakow, Poland, 307–314.

Wojnar L., Majorek M., 1994. Komputerowa analiza obrazu, FOTOBIT-DESIGN s.c., Kraków, 1994.

Zdunek A., Konstankiewicz K., 2001. Emisja akustyczna w badaniach procesów pękania tkanek roślinnych. Acta Agrophysica 55, 95.

Zgórska K., 1989. Biologiczne i ekologiczne czynniki warunkujące podatność bulw ziemniaka na powstawanie ciemnej plamistości pouszkodzeniowej. Instytut Ziemniaka, Bonin, 91.

Zgórska K., 1995. Stan obecny i przyszłość ziemniaka z uwzględnieniem doboru odmian hodowli rodzimej i zagranicznej. Biul. Inst. Ziemniaka 45, 87–96.


Published
2002-12-31



Krystyna Konstankiewicz 
Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin
Marek Gancarz 
Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin
Andrzej Król 
Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin
Kamil Pawlak 
Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin



License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.