Wpływ suplementacji diety preparatem zawierającym olejki eteryczne z Origanum vulgare (Lamiaceae) i Citrus spp. (Citraceae) na efekt ekonomiczny produkcji jagniąt rzeźnych

PAULINA DUDKO

Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin


Abstrakt

Celem pracy było oszacowanie wpływu suplementacji diety preparatem zawierającym olejki eteryczne z Origanum vulgare (Lamiaceae) i Citrus spp. (Citraceae) na efekt ekonomiczny produkcji jagniąt rzeźnych. Materiał do badań stanowiła grupa 222 matek oraz 276 jagniąt rasy polska owca nizinna. Biorąc pod uwagę kryterium parazytologiczne, stado owiec podzielono na trzy grupy doświadczalne, jednorodne genetycznie, w tym samym wieku. Zwierzęta utrzymywano w tych samych warunkach środowiskowych. Czynnikiem różnicującym był dodatek preparatu zawierającego kompozycję olejków eterycznych z Origanum vulgare (Lamiaceae) i Citrus spp. (Citraceae). W trakcie doświadczenia wszystkie jagnięta poddawano okresowym ważeniom, tzn. przy urodzeniu, w 28., 56., 70. i 100. dniu życia. Na podstawie uzyskanych mas ciała oszacowano wartość ekonomiczną odchowanych jagniąt w poszczególnych grupach doświadczalnych. Uzyskane wartości posłużyły do obliczenia procentowych różnic w wartości jagniąt pomiędzy grupami doświadczalnymi a grupą kontrolną. Stwierdzono korzystny wpływ suplementowania diety jagniąt preparatem zawierającym olejki z Origanum vulgare (Lamiaceae) oraz Citrus spp. (Citraceae) na ich wzrost, w konsekwencji na wynik ekonomiczny produkcji. Wartość jagniąt z grup doświadczalnych była wyższa o 7,83–45,17% w zależności od wieku jagniąt w stosunku do grupy kontrolnej. Wykorzystanie ocenianych preparatów w profilaktyce przeciwpasożytniczej może być szansą dla hodowców oraz producentów na zwiększenie efektywności ekonomicznej produkcji jagniąt rzeźnych.

Słowa kluczowe:

jagnięta, suplementacja diety, efekt ekonomiczny

Abdelqader A., Qarallah B., Al-Ramamneh D., Das G., 2012. Anthelmintic effects of citrus peels ethanolic extracts against Ascaridia galli. Vet. Parasitol. 188(1–2), 78–84.

Anthony J.P., Fyfe L., Smith H., 2005. Plant active components – a resource for antiparasitic agents? Trends Parasitol. 21(10), 462–468.

Chartier Ch., Paraud C., 2012. Coccidiosis due to Eimeria in sheep and goats. Small Ruminant Res. 103, 84–92.

Dudko P., Junkuszew A., Bojar W., Milerski M., Szczepaniak K., Le Scouarnec J., Schmidová J., Tomczuk K., Grzybek M., 2017. Effect of dietary supplementation with preparation comprising the blend of essential oil from Origanum vulgare (Lamiaceae) and Citrus spp. (Citraceae) on coccidia invasion and lamb growth. Ital. J. Anim. Sci., DOI: 10.1080/1828051X.2017.1346965.

Font i Furnols M., Realini C., Montossi F., Sańudo C., Campo M.M., Oliver M.A., Nute G.R., Guerrero L., 2011. Consumer’s purchasing intention for lamb meat affected by country of origin, feeding system and meat price: A conjoint study in Spain, France and United Kingdom. Food Qual. Prefer. 22, 443–451.

Gauly M., Reeg J., Bauer C., Erhardt G., 2004. Influence of production systems in lambs on the Eimeria oocyst output and weight gain. Small Ruminant Res. 55, 159–167.

Hashemina M., Rezaei F., Chalechale A., Kakaei S., Gheichivand S., 2014., Prevalence and Intensity of Eimeria Infection in Sheep in Western Iran. Int. J. Livest. Res. 4, 107–112.

Ichimori K., Crump A., 2005., Pacific collaboration to eliminate lymphatic filariasis. Trends Parasi-tol. 21, 441–444.

Jack C., Hotchkiss E., Sargison E.D., Toma L., Milne C., Bartley D.J., 2017. A quantitative analysis of attitudes and behaviours concerning sustainable parasite control practices from Scottish sheep farmers. Prev. Vet. Med. 139, 134–145.

Junkuszew A., Milerski M., Bojar W., Szczepaniak K., Le Scouarnec J., Tomczuk K., Dudko P., Studzińska M.B., Demkowska-Kutrzepa M., Bracik K., 2015. Effect of various antiparasitic treatments on lamb growth and mortality. Small Ruminant Res. 123, 305–312.

Junkuszew A., Dudko P., Bojar W., Olech M., Osiński Z., Gruszecki T.M., Greguła-Kania M., Kuźmak J., Czerski G., 2016. Risk factors associated with small ruminant lentivirus infection in eastern Poland sheep flocks. Prev. Vet. Med. 127, 44–49.

Mandal A., Prasad H., Kumar A., Roy R., Sharma N., 2007. Factors associated with lamb mortalities in Muzaffarnagari sheep. Small Ruminant Res. 71, 273–279.

Sutherland I.A., Shaw J., Shaw R.J., 2010. The production costs of anthelmintic resistance in sheep managed within a monthly preventive drench program. Vet. Parasitol. 171, 300–304.
Pobierz

Opublikowane
2017-12-11



PAULINA DUDKO 
Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora