The influence of protein-xanthophyll concentrate of alfalfa on growth performance and carcass value of growing-finishing pigs

Krzysztof Pietrzak

Institute of Animal Nutrition and Bromatology University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin

Eugeniusz R. Grela

Institute of Animal Nutrition and Bromatology University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin



Abstrakt

The protein-xanthophyll concentrate obtained from alfalfa is characterized by a high content of protein and biologically active components. The objective of the present study was to
determine the influence of protein-xanthophyll concentrate supplement to the diet on pig growth performance, feed conversion ratio, nutrient digestibility, slaughter traits and carcass value of growing-finishing pigs. The study was carried out on 105 growing – finishing pigs of ♀ PLW ´♂ Neckar breed allocated into three experimental groups: C – control, E1 with dietary supplement of 1.5% alfalfa concentrate and E2 – with 3% dietary addition of alfalfa concentrate. Fatteners were slaughtered at 115 or 145 kg body weight. Group E2 showed a marked improvement in digestibility of crude protein and ether extract during the growing period and crude protein in the finishing period (p ≤ 0.05). The loin eye area from the fatteners slaughtered at 115 kg of live weight was larger by 2.5 cm2 and by 3.8 cm2 (p ≤ 0.05), respectively in groups E1 and E2 as compared to control, whereas the animals slaughtered at 145 kg BW had a larger loin eye area by 1.5 cm2 and by 1.8 cm2 (p ≤ 0.05). The components of a protein-xanthophyll concentrate of alfalfa contributed to a significant increase of liver weight.

Słowa kluczowe:

alfalfa, protein-xanthophyll concentrate, pig, performance, slaughter trait

AOAC, 2000. Official methods of analysis of the association of official chemists. 16th ed., Arlington, Virginia, USA.
Bourdon D., Perez J.M., Henry Y., 1980. Veleur energetique et azotee d’un concentrate de proteines de luzerne, le „PX1”, et utilisation par le porc en croissance finition. Journées Rech.
Porcine en France 12, 227–244.
Dolatowski Z.J., 2008. Jakość mięsa i produktów z indyków i świń żywionych paszą z dodatkiem koncentratu białkowo-ksantofilowego (PX) z lucerny. In: Grela E.R. (ed.), Lucerna w żywieniu
ludzi i zwierząt. 3rd International Conference „Feed and Food Additives”, Dzierdziówka–Lublin, 93–105.
Gaweł E., 2012. Chemical composition of lucerne leaf extract (EFL) and its applications as a phytobiotic in human nutrition. Acta Sci. Pol., Technologia Alimentaria 11 (3), 303–310.
Grela E.R., Kusior G., Drabik A., 2010. Wpływ dodatku koncentratu (PX) z lucerny w tuczu świń na emisje gazowych zanieczyszczeń powietrza. In: E.R. Grela (ed.), Lucerna w żywieniu ludzi
i zwierząt. 4th International Conference „Feed and Food Additives”, Lublin–Sandomierz, 178–179.
Grela E.R., 2008. Wartość pokarmowa lucerny i efektywność koncentratu PX w żywieniu zwierząt. In: E.R. Grela (ed.), Lucerna w żywieniu ludzi i zwierząt. 3rd International Conference
„Feed and Food Additives”, Dzierdziówka–Lublin, 77–91.
Grela E.R., Kowalczuk-Vasilev E., 2010. Skład chemiczny, wartość pokarmowa i zastosowanie produktów z lucerny w żywieniu ludzi i zwierząt. In: E.R. Grela (ed.), Lucerna w żywieniu
ludzi i zwierząt. 4th International Conference „Feed and Food Additives”, Lublin–Sandomierz, 13–25.
Grela E.R., Pastuszak J., Bloch U., 2009. Poradnik nowoczesnego żywienia świń. Zalecenia dla praktyki. SRRiL „Progress”, Lublin.
Grela E.R., Semeniuk W., Florek M., 2008. Effects of protein-xanthophylls (PX) concentrate of alfalfa additive to crude protein-reduced diets on nitrogen excretion, growth performance and
meat quality of pigs. J. Central Eur. Agric. 9, 4: 669–676.
Karwowska M., 2008. Effect of applying alfalfa extract to the diet of pigs on meat colour. Żyw. Nauka Technol. Jakość 5 (60), 282–288
Karwowska M., Dolatowski Z.J., Grela E.R., 2007. The effect of dietary supplementation with extracted alfalfa meal on oxidation stability of cooked ham oxidation stability of cooked ham.
Pol. J. Food Nutr. Sci. 57, 4(B), 271–274.
Karwowska M., Dolatowski Z. J., Grela E.R., 2012. Influence of dietary supplementation with protein-xanthopylls (PX) concentrate of alfalfa. Fleischwirt. Int. 27, 1, 88–91.
Kirchgessner M., Roth F.X., 1983. Schätzgleichungen zur Ermittlung des energetischen Futterwertes von Mischfuttermitteln für Schweine. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 50, 270–275.
Pettigrew J.E., Esnaola M.A., 2001. Swine nutrition and pork quality: A review. J. Anim. Sci. 79, E316–E342.
Różycki M., 1996. Zasady postępowania przy ocenie świń w stacjach kontroli użytkowości rzeźnej trzody chlewnej. Stan hodowli i wyniki oceny świń. Rocz. Inst. Zoot. 14, 69–82.
Samac D.A., Jung H.G., Lamb J.F.S., 2006. Development of alfalfa (Medicago sativa L.) as a feedstock for production of ethanol and other bioproducts. In: S. Minteer (ed.), Alcoholic fuels.
CRC, Boca Ratan, 79–98.
Stochmal A., Piacente S., Piyya C., De Riccardis., Leity R., Oleszek W. 2001. Alfalfa (Medicago sativa L.) flavonoids.1. Apigenin and luteolin glycosides from aerial parts. J. Agric. Food
Chem. 49 (2), 753–758.
Yen J., 2004. Dehydrated alfalfa meal reduced urinary urea excretion in finishing gilts. J. Anim.Sci. 82, Suppl. 2, 68.
Zanin V., 1998. A New nutritional idea for man: Lucerne leaf concentrate. Association for the Promotion of Leaf Concentrate in Nutrition. Paris.

Opublikowane
2013-09-30



Krzysztof Pietrzak 
Institute of Animal Nutrition and Bromatology University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Eugeniusz R. Grela 
Institute of Animal Nutrition and Bromatology University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora