Factors determining sheep breeding profitability

Bogdan Klepacki

Department of Economics and Organization of Enterprises, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Tomasz Rokicki

Department of Economics and Organization of Enterprises, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa



Abstrakt

In the paper, factors determining sheep breeding profitability are presented. The research data used in the article were taken from Central Statistical Office, Institute of Organization and Management in Industry and farms in Podlasie region. Little population of sheep and production of lamb meat negatively influence profitability. The main factors are lamb price and payment of a subsidy for sheep breeding from EU and country budget. A big influence is exerted by cost of fodder. The expenditures include costs of own fodders which result from the outlays on fodder, plant protection means, fuel and energy. A big influence is exerted by growth consumption of lamb meat in Poland.

Słowa kluczowe:

sheep, breeding profitability, agro-environment programs

Berdychowska G., Niemczyk J., Szklarski L.T., 2004. Uwarunkowania i perspektywy rozwoju owczarstwa po akcesji do Unii Europejskiej, z uwzględnieniem stanu i sytuacji tego sektora na Mazowszu. Biuletyn Owczarski Polskiego Związku Owczarskiego, 2(19), 3–6.
Hodowla owiec i kóz w Polsce w 2004 roku, 2004. Polski Związek Owczarski. Warszawa.
Juchniewicz M., 2004. Skala produkcji trzody chlewnej a wyniki ekonomiczne gospodarstw. Rocz. Nauk Rol., ser. G., Ekonomika Rolnictwa, 91, 2, 129–133.
Klepacki B., 2005. Prowadzenie efektywnych gospodarstw owczarskich po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. [In:] R. Niżnikowski (ed.), Poradnik dla producentów jagniąt rzeźnych, Twigger, Warszawa.
Klepacki B., Rokicki T., 2005. Produkcja owiec szansą zwiększenia dochodów dla gospodarstw rolnych. Wieś Jutra 11(87), 3738.
Niżnikowski R., 1994. Chów owiec. PWRiL. Warszawa.
Poradnik producenta jagniąt rzeźnych. 2005. R. Niżnikowski (ed.), Twigger Conferences Ltd., Warszawa, 151–154.
Program doskonalenia pogłowia owiec do roku 2010, 1995. Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Departament Produkcji Rolniczej, Warszawa.
Rokicki T., 2004. Produkcja jagniąt szansą dla gospodarstw? Top Agrar Polska, 7–8, 48–51.
Rokicki T., 2005. Gospodarstwa owczarskie w okresie po transformacji gospodarczej. [In:] Klepacki B. (ed.), Procesy przystosowawcze przedsiębiorstw agrobiznesu do gospodarki rynkowej. Wyd. Wieś Jutra, 216–220.
Rokicki T., 2007. Opłacalność chowu i hodowli owiec w Polsce. [In:] M. Błąd, D. Klepacka-Kołodziejska (eds.), Społeczno-ekonomiczne aspekty rozwoju polskiej wsi. IRWiR PAN i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, 155–164.
Rokicki T., 2008. Produkcja owczarska jako szansa gospodarstw z przewagą trwałych użytków zielonych. Wieś Jutra 11(124), 25–26.
Runowski H., 1994. Koncentracja produkcji zwierzęcej. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.

Opublikowane
2009-09-30



Bogdan Klepacki 
Department of Economics and Organization of Enterprises, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Tomasz Rokicki 
Department of Economics and Organization of Enterprises, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.