Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 27 Nr 3 (2009)

Articles

Factors determining sheep breeding profitability

Przesłane: kwietnia 20, 2021
Opublikowane: 2009-09-30

Abstrakt

In the paper, factors determining sheep breeding profitability are presented. The research data used in the article were taken from Central Statistical Office, Institute of Organization and Management in Industry and farms in Podlasie region. Little population of sheep and production of lamb meat negatively influence profitability. The main factors are lamb price and payment of a subsidy for sheep breeding from EU and country budget. A big influence is exerted by cost of fodder. The expenditures include costs of own fodders which result from the outlays on fodder, plant protection means, fuel and energy. A big influence is exerted by growth consumption of lamb meat in Poland.

Bibliografia

Berdychowska G., Niemczyk J., Szklarski L.T., 2004. Uwarunkowania i perspektywy rozwoju owczarstwa po akcesji do Unii Europejskiej, z uwzględnieniem stanu i sytuacji tego sektora na Mazowszu. Biuletyn Owczarski Polskiego Związku Owczarskiego, 2(19), 3–6.
Hodowla owiec i kóz w Polsce w 2004 roku, 2004. Polski Związek Owczarski. Warszawa.
Juchniewicz M., 2004. Skala produkcji trzody chlewnej a wyniki ekonomiczne gospodarstw. Rocz. Nauk Rol., ser. G., Ekonomika Rolnictwa, 91, 2, 129–133.
Klepacki B., 2005. Prowadzenie efektywnych gospodarstw owczarskich po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. [In:] R. Niżnikowski (ed.), Poradnik dla producentów jagniąt rzeźnych, Twigger, Warszawa.
Klepacki B., Rokicki T., 2005. Produkcja owiec szansą zwiększenia dochodów dla gospodarstw rolnych. Wieś Jutra 11(87), 3738.
Niżnikowski R., 1994. Chów owiec. PWRiL. Warszawa.
Poradnik producenta jagniąt rzeźnych. 2005. R. Niżnikowski (ed.), Twigger Conferences Ltd., Warszawa, 151–154.
Program doskonalenia pogłowia owiec do roku 2010, 1995. Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Departament Produkcji Rolniczej, Warszawa.
Rokicki T., 2004. Produkcja jagniąt szansą dla gospodarstw? Top Agrar Polska, 7–8, 48–51.
Rokicki T., 2005. Gospodarstwa owczarskie w okresie po transformacji gospodarczej. [In:] Klepacki B. (ed.), Procesy przystosowawcze przedsiębiorstw agrobiznesu do gospodarki rynkowej. Wyd. Wieś Jutra, 216–220.
Rokicki T., 2007. Opłacalność chowu i hodowli owiec w Polsce. [In:] M. Błąd, D. Klepacka-Kołodziejska (eds.), Społeczno-ekonomiczne aspekty rozwoju polskiej wsi. IRWiR PAN i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, 155–164.
Rokicki T., 2008. Produkcja owczarska jako szansa gospodarstw z przewagą trwałych użytków zielonych. Wieś Jutra 11(124), 25–26.
Runowski H., 1994. Koncentracja produkcji zwierzęcej. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.