Immunotoksyczne i immunosupresyjne działanie środowiska na organizm pszczoły miodnej (Apis mellifera L.)

Krzysztof Buczek

University of Life Sciences in Lublin

Mariusz Chełmiński

University of Life Sciences in Lublin

Lassi Kauko

University of Life Sciences in Lublin


Abstrakt

Immunosupresji wywołanej przez skażenie środowiska i pożywienia przypisuje się coraz większe znaczenie w chorobach człowieka i zwierząt. Niekorzystny wpływ na układ odpornościowy mają niektóre powszechnie stosowane substancje, takie jak metale ciężkie, pestycydy, nawozy sztuczne, składniki mas plastycznych. Podwyższona zawartość żelaza, manganu, cynku, miedzi, niklu, kadmu i ołowiu, nawet w granicach uznawanych za dopuszczalne, wywołuje zaburzenia w komórkowych odczynach obronnych. Nasilenie odporności przeciwzakaźnej pszczół robotnic w okresie zimowania jest mniejsze niż pszczół robotnic przed i po zimowaniu. Nawet subletalne zatrucia pestycydami wpływają supresyjnie na odporność czerwia i pszczół.

Słowa kluczowe:

pszczoła miodna, immunosupresja, immunotoksykologia

Pobierz

Opublikowane
2008-03-31



Krzysztof Buczek 
University of Life Sciences in Lublin
Mariusz Chełmiński 
University of Life Sciences in Lublin
Lassi Kauko 
University of Life Sciences in Lublin