Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 32 Nr 1 (2023)

Articles

Wpływ rozstawy roślin na plonowanie papryki (Capsicum annuum L.) w uprawie polowej

DOI: https://doi.org/10.24326/ah.2023.5013
Przesłane: grudnia 2, 2022
Opublikowane: 2023-12-21

Abstrakt

Papryka słodka jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Ma duże wymagania środowiskowe i uprawiana jest z rozsady. W tym doświadczeniu prześledzono wpływ rozstawy roślin na plonowanie trzech polskich odmian papryki słodkiej: Caryca F1, Mino, Roberta
F1. Zastosowano cztery rozstawy: 0,67 m × 0,30 m; 0,67 m × 0,40 m; 0,67 m × 0,50 m; 0,67 m × 0,60 m. Największy plon handlowy i największą liczbę owoców uzyskano z uprawy w najmniejszej rozstawie (0,67 m × 0,30 m), najwcześniejszy zaś w rozstawie największej (0,67 m × 0,60 m). Rozstawa roślin nie miała istotnego wpływu na zawartość wybranych składników chemicznych. Niezależnie od stosowanej rozstawy oceniane odmiany różniły się pod względem parametrów plonowania i zawartości wybranych składników chemicznych.

Bibliografia

  1. Abu N.E., Odo C.V., 2017. The effect of plant density on growth and yield of ‘Nsukka Yellow’ aromatic pepper (Capsicum annuum L.). Afr. J. Agric. Res. 12(15), 1269–1277. https://doi.org/10.5897/AJAR2016.11923 DOI: https://doi.org/10.5897/AJAR2016.11923
  2. Ahmad F., Mehta D.K., Verma R., 2021. Effect of mulching and planting density on production of sweet banana pepper (Capsicum annuum L.). Int. J. Chem. Stud. 9(1), 1373–1378. https://doi.org/10.22271/chemi.2021.v9.i1t.11413 DOI: https://doi.org/10.22271/chemi.2021.v9.i1t.11413
  3. Alabi E.O., Ayodele O.J., Aluko M., 2014. Growth and yield responses of bell pepper (Capsicum annuum, Rodo’Variety) to in-row plant spacing. J. Agric. Biolog. Sci. 9(11), 389–397.
  4. Alam M.S., Saha S.R., Salam M.A., Alam M.S., Alam M.K., 2011. Effect of sowing time and plant spacing on the yield attributes of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Bangladesh J. Agril. Res. 36(2), 271–278. https://doi.org/10.3329/bjar.v36i2.9254 DOI: https://doi.org/10.3329/bjar.v36i2.9254
  5. Aminifard M.H., Aroiee H., Karimpour S., Nemati H., 2010. Growth and yield characteristics of paprika pepper (Capsicum annuum L.) in response to plant density. Asian J. Plant Sci. 9(5), 276–280. DOI: https://doi.org/10.3923/ajps.2010.276.280
  6. Aminifard M.H., Aroiee H., Ameri A., Fatemi H., 2012. Effect of plant density and nitrogen fertilizer on growth, yield and fruit quality of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Afr. J. Agric. Res. 7(6), 859–866. https://doi.org/10.5897/AJAR10.505 DOI: https://doi.org/10.5897/AJAR10.505
  7. Ansa J.E.O., Woke C., 2018. Effect of spacing and poultry manure rates on growth, yield and quality of cayenne pepper (Capsicum frutescens. L.) in Southern Rain Forest of Nigeria. Int. J. Environ. Agric. Biotech. 3(4), 1234–1240. http://dx.doi.org/10.22161/ijeab/3.4.13 DOI: https://doi.org/10.22161/ijeab/3.4.13
  8. Buczkowska H., 2007. Evaluation of yielding of Polish sweet pepper cultivars in the field cultivation in the aspect of breeding progress. W: Katarzyna Niemiriwicz-Szczytt (red.), Progress in research on capsicum & eggplant. Warsaw University of Life Sciences Press, 257–265.
  9. Buczkowska H., Najda A., 2002. A comparison of some chemical compounds in the fruit of sweet nd hot pepper (Capsicum annuum L.). Folia Hort. 14(2), 59–67.
  10. Buczkowska H., Sałata A., Rożek E., 2014. Diversity of the utility and biological value of fruits of some sweet pepper cultivars. Acta Sci. Pol., Hort. Cult. 13(4), 49–62.
  11. Charłampowicz Z., 1966. Analizy przetworów z owoców, warzyw i grzybów. Wyd. Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa.
  12. Deepa N., Charanjit K., Balraj S., Kapoor H.C., 2006. Antioxidant activity in some red sweet pepper cultivars. J. Food Comp. Analysis 19(6–7), 572–578. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.03.005 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.03.005
  13. Dobromilska R., 2000. Wpływ sposobu sadzenia rozsady roślin na wzrost, plonowanie i wartość biologiczną papryki odmiany Mayata F1. Annales UMCS, sec. EEE Horticultura 8, 333–339.
  14. Edgar O.N., Gweyi-Onyango J.P., Korir N.K., 2017. Plant row spacing effect on growth and yield of green pepper (Capsicum annuum L.) in Western Kenya. Arch. Cur. Res. Inter. 7(3), 1–9. https://doi.org/10.9734/ACRI/2017/33101 DOI: https://doi.org/10.9734/ACRI/2017/33101
  15. Gajc-Wolska J., Skąpski H., 2002. Yield of field-grown sweet pepper depending on cultivars and growing conditions. Folia Hort. 14(1), 95–103.
  16. Gajc-Wolska J., Zielony T., Łyszkowska M., 2007. The effect of Goteo and BM 86 on field and fruit quality of sweet pepper (Capsicum annuum L.) cultivars in the field production. W: K. Niemiriwicz-Szczytt (red.), Progress in research on capsicum & eggplant, Warsaw University of Life Sciences Press, 267–274.
  17. Golcz A., Kozik E., 2004. Effect of several agrotechnical factors on vitamin C content in pepper (Capsicum annuum L.) and lettuce (Lactuca sativa L.). Rocz. Akad. Rol. Pozn., Ogrodnictwo 37, 67–74.
  18. Islam M., Saha S., Akand H., Rahim A., 2011. Effect of spacing on the growth and yield of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Cent. Eur. Agric. 12(2), 328–335. https://doi.org/10.5513/JCEA01/12.2.917 DOI: https://doi.org/10.5513/JCEA01/12.2.917
  19. Jadama L., Jammeh P.T., Cham A.K., Diedhiou I., 2021. Effect of different spacing on the growth and yield of California Wonder bell pepper (Capsicum annuum L.) on sandy loam soil in the Gambia. Asian J. Biol., 12(1), 1–9. https://doi.org/10.9734/AJOB/2021/v12i130152 DOI: https://doi.org/10.9734/ajob/2021/v12i130152
  20. Jadczak D., Grzeszczuk M., Kosecka D., 2009. Ocena wielkości i jakości plonu wybranych odmian papryki ostrej w zależności od liczby sadzonych roślin w gnieździe. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 539(1), 221–228.
  21. Jadczak D., Grzeszczuk M., Kosecka D., 2010. Quality characteristics and content of mineral compounds in fruit of some cultivars of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Elementol. 15(3), 509–515.
  22. Khasmakhi-Sabet A., Sedaghathoor Sh., Mohammady J., Olfati J.A., 2009. Effect of plant density on bell pepper yield and quality. Int. J. Veg. Sci. 15(3), 264–271. https://doi.org/10.1080/19315260902830793 DOI: https://doi.org/10.1080/19315260902830793
  23. Korenman I.M., 1973. Analiza fitochemiczna. Metody oznaczania związków organicznych. WNT, Warszawa.
  24. Kumar A., Rana S.S., 2018. Effect of spacing and nitrogen level on growth and yield of bell pepper (Capsicum annuum L.) under dry temperate climate of western Himalayas. J. Crop Weed 14(1), 78–81.
  25. Lal M., Kanwar H.S., Kanwar R., 2014. Impact of spacing and training on seed yield of capsicum, Capsicum annuum L. under protected conditions. Int. J. Farm Sci. 4(3), 42–48.
  26. Lee S.K., Kader A.A., 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharv. Biol. Technol. 20(3), 207–220. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00133-2 DOI: https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00133-2
  27. Navarro J.M., Flores P., Garrido C., Martinez V., 2006. Changes in the contents of antioxidant compounds in pepper fruits at different ripening stages, as affected by salinity. Food Chem. 96(1), 66–73. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.01.057
  28. Orłowski M., Grzeszczuk M., Jadczak D., 2004. The estimation of the yield and content of some chemical compounds in the fruits of chosen hot pepper (Capsicum annuum L.) cultivars. Folia Hort. 16(2), 11–16.
  29. PN-90/A-75101.02. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu. Polski Komitet Normalizacyjny: Warszawa, Polska, 2002.
  30. Pramanik K., Mohapatra P.P., Pradhan J., Acharya L.K., Jena C., 2020. Factors influencing performance of capsicum under protected cultivation: A review. Int. J. Environ. Clim. Chang. 10(12), 572–588. https://doi.org/10.9734/IJECC/2020/v10i123033 DOI: https://doi.org/10.9734/ijecc/2020/v10i1230339
  31. Rekowska E., 2007. Produkcja rozsady warzyw. W: M. Knaflewski (red.), Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Poznań, 181–189.
  32. Rożek E., Nurzyńska-Wierdak R., Kosior M., 2012. The yield structure and technological traits of fruits of several sweet pepper cultivars from a single harvest. Acta Sci. Pol., Hort. Cult. 11(5), 31–41.
  33. Roy S., Kumar N., Singh D.K., Srivastava A.K., 2011. Effect of organic growing media and crop geometry on growth and yield of Capsicum var. California wonder under protected condition in North West Himalayas. Veg. Sci. 38(1), 53–57.
  34. Russo V.M., 2003. Planting date and plant density affect yield of pungent and nonpungent jalapeño peppers. Hort. Sci. 38(4), 520–523. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI.38.4.520
  35. Salau A.W., Hammed O.B., Makinde E.A., Olosunde O.M., 2019. Growth and fruit yield of pepper species as affected by plant spacing. Int. J. Veg. Sci. 25(2), 164–175. https://doi.org/10.1080/19315260.2018.1489931 DOI: https://doi.org/10.1080/19315260.2018.1489931
  36. Sandhu R.K., Boyd N.S., Zotarelli L., Agehara S., Peres N., 2021. Effect of planting density on the yield and growth of intercropped tomatoes and peppers in Florida. Hort. Sci. 56(2), 286–290. https://doi.org/10.21273/HORTSCI15567-20 DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI15567-20
  37. Santos H.C.A., de Lima jr, J.A., da Silva A.L.P., de Castro G.L.S., Gomes R.F., 2020. Yield of fertigated bell pepper under different soil water tensions and nitrogen fertilization. Rev. Caatinga 33(1), 172–183. https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n119rc DOI: https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n119rc
  38. Satpute P., Bharad S.G., Korde S., 2013. Effect of spacing and plant architecture on yield and economics of Capsicum under net house conditions. HortFlora Resc. Spectrum 2(2) 150–152.
  39. Sharma R., Kumar R., 2017. Growth, flowering and yield of chilli, Capsicum annuum L. as influenced by spacing and growing conditions. Int. J. Pure App. Biosci. 5(5), 524–527. http://dx.doi.org/10.18782/2320-7051.5858 DOI: https://doi.org/10.18782/2320-7051.5858
  40. Silva A.W.B., da Silva B.D.N., da Costa A.L., Cézar K.C., Gomes L.A.A., de Oliveira C.L., 2021. Planting density and yield of sweet pepper grown in an organic system. Pesq. agropec. bras. 56. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.02470 DOI: https://doi.org/10.1590/s1678-3921.pab2021.v56.02470

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.