Abstrakt
Papryka słodka jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Ma duże wymagania środowiskowe i uprawiana jest z rozsady. W tym doświadczeniu prześledzono wpływ rozstawy roślin na plonowanie trzech polskich odmian papryki słodkiej: Caryca F1, Mino, Roberta
F1. Zastosowano cztery rozstawy: 0,67 m × 0,30 m; 0,67 m × 0,40 m; 0,67 m × 0,50 m; 0,67 m × 0,60 m. Największy plon handlowy i największą liczbę owoców uzyskano z uprawy w najmniejszej rozstawie (0,67 m × 0,30 m), najwcześniejszy zaś w rozstawie największej (0,67 m × 0,60 m). Rozstawa roślin nie miała istotnego wpływu na zawartość wybranych składników chemicznych. Niezależnie od stosowanej rozstawy oceniane odmiany różniły się pod względem parametrów plonowania i zawartości wybranych składników chemicznych.
Bibliografia
- Abu N.E., Odo C.V., 2017. The effect of plant density on growth and yield of ‘Nsukka Yellow’ aromatic pepper (Capsicum annuum L.). Afr. J. Agric. Res. 12(15), 1269–1277. https://doi.org/10.5897/AJAR2016.11923
DOI: https://doi.org/10.5897/AJAR2016.11923
- Ahmad F., Mehta D.K., Verma R., 2021. Effect of mulching and planting density on production of sweet banana pepper (Capsicum annuum L.). Int. J. Chem. Stud. 9(1), 1373–1378. https://doi.org/10.22271/chemi.2021.v9.i1t.11413
DOI: https://doi.org/10.22271/chemi.2021.v9.i1t.11413
- Alabi E.O., Ayodele O.J., Aluko M., 2014. Growth and yield responses of bell pepper (Capsicum annuum, Rodo’Variety) to in-row plant spacing. J. Agric. Biolog. Sci. 9(11), 389–397.
- Alam M.S., Saha S.R., Salam M.A., Alam M.S., Alam M.K., 2011. Effect of sowing time and plant spacing on the yield attributes of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Bangladesh J. Agril. Res. 36(2), 271–278. https://doi.org/10.3329/bjar.v36i2.9254
DOI: https://doi.org/10.3329/bjar.v36i2.9254
- Aminifard M.H., Aroiee H., Karimpour S., Nemati H., 2010. Growth and yield characteristics of paprika pepper (Capsicum annuum L.) in response to plant density. Asian J. Plant Sci. 9(5), 276–280.
DOI: https://doi.org/10.3923/ajps.2010.276.280
- Aminifard M.H., Aroiee H., Ameri A., Fatemi H., 2012. Effect of plant density and nitrogen fertilizer on growth, yield and fruit quality of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Afr. J. Agric. Res. 7(6), 859–866. https://doi.org/10.5897/AJAR10.505
DOI: https://doi.org/10.5897/AJAR10.505
- Ansa J.E.O., Woke C., 2018. Effect of spacing and poultry manure rates on growth, yield and quality of cayenne pepper (Capsicum frutescens. L.) in Southern Rain Forest of Nigeria. Int. J. Environ. Agric. Biotech. 3(4), 1234–1240. http://dx.doi.org/10.22161/ijeab/3.4.13
DOI: https://doi.org/10.22161/ijeab/3.4.13
- Buczkowska H., 2007. Evaluation of yielding of Polish sweet pepper cultivars in the field cultivation in the aspect of breeding progress. W: Katarzyna Niemiriwicz-Szczytt (red.), Progress in research on capsicum & eggplant. Warsaw University of Life Sciences Press, 257–265.
- Buczkowska H., Najda A., 2002. A comparison of some chemical compounds in the fruit of sweet nd hot pepper (Capsicum annuum L.). Folia Hort. 14(2), 59–67.
- Buczkowska H., Sałata A., Rożek E., 2014. Diversity of the utility and biological value of fruits of some sweet pepper cultivars. Acta Sci. Pol., Hort. Cult. 13(4), 49–62.
- Charłampowicz Z., 1966. Analizy przetworów z owoców, warzyw i grzybów. Wyd. Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa.
- Deepa N., Charanjit K., Balraj S., Kapoor H.C., 2006. Antioxidant activity in some red sweet pepper cultivars. J. Food Comp. Analysis 19(6–7), 572–578. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.03.005
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.03.005
- Dobromilska R., 2000. Wpływ sposobu sadzenia rozsady roślin na wzrost, plonowanie i wartość biologiczną papryki odmiany Mayata F1. Annales UMCS, sec. EEE Horticultura 8, 333–339.
- Edgar O.N., Gweyi-Onyango J.P., Korir N.K., 2017. Plant row spacing effect on growth and yield of green pepper (Capsicum annuum L.) in Western Kenya. Arch. Cur. Res. Inter. 7(3), 1–9. https://doi.org/10.9734/ACRI/2017/33101
DOI: https://doi.org/10.9734/ACRI/2017/33101
- Gajc-Wolska J., Skąpski H., 2002. Yield of field-grown sweet pepper depending on cultivars and growing conditions. Folia Hort. 14(1), 95–103.
- Gajc-Wolska J., Zielony T., Łyszkowska M., 2007. The effect of Goteo and BM 86 on field and fruit quality of sweet pepper (Capsicum annuum L.) cultivars in the field production. W: K. Niemiriwicz-Szczytt (red.), Progress in research on capsicum & eggplant, Warsaw University of Life Sciences Press, 267–274.
- Golcz A., Kozik E., 2004. Effect of several agrotechnical factors on vitamin C content in pepper (Capsicum annuum L.) and lettuce (Lactuca sativa L.). Rocz. Akad. Rol. Pozn., Ogrodnictwo 37, 67–74.
- Islam M., Saha S., Akand H., Rahim A., 2011. Effect of spacing on the growth and yield of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Cent. Eur. Agric. 12(2), 328–335. https://doi.org/10.5513/JCEA01/12.2.917
DOI: https://doi.org/10.5513/JCEA01/12.2.917
- Jadama L., Jammeh P.T., Cham A.K., Diedhiou I., 2021. Effect of different spacing on the growth and yield of California Wonder bell pepper (Capsicum annuum L.) on sandy loam soil in the Gambia. Asian J. Biol., 12(1), 1–9. https://doi.org/10.9734/AJOB/2021/v12i130152
DOI: https://doi.org/10.9734/ajob/2021/v12i130152
- Jadczak D., Grzeszczuk M., Kosecka D., 2009. Ocena wielkości i jakości plonu wybranych odmian papryki ostrej w zależności od liczby sadzonych roślin w gnieździe. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 539(1), 221–228.
- Jadczak D., Grzeszczuk M., Kosecka D., 2010. Quality characteristics and content of mineral compounds in fruit of some cultivars of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Elementol. 15(3), 509–515.
- Khasmakhi-Sabet A., Sedaghathoor Sh., Mohammady J., Olfati J.A., 2009. Effect of plant density on bell pepper yield and quality. Int. J. Veg. Sci. 15(3), 264–271. https://doi.org/10.1080/19315260902830793
DOI: https://doi.org/10.1080/19315260902830793
- Korenman I.M., 1973. Analiza fitochemiczna. Metody oznaczania związków organicznych. WNT, Warszawa.
- Kumar A., Rana S.S., 2018. Effect of spacing and nitrogen level on growth and yield of bell pepper (Capsicum annuum L.) under dry temperate climate of western Himalayas. J. Crop Weed 14(1), 78–81.
- Lal M., Kanwar H.S., Kanwar R., 2014. Impact of spacing and training on seed yield of capsicum, Capsicum annuum L. under protected conditions. Int. J. Farm Sci. 4(3), 42–48.
- Lee S.K., Kader A.A., 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharv. Biol. Technol. 20(3), 207–220. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00133-2
DOI: https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00133-2
- Navarro J.M., Flores P., Garrido C., Martinez V., 2006. Changes in the contents of antioxidant compounds in pepper fruits at different ripening stages, as affected by salinity. Food Chem. 96(1), 66–73.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.01.057
- Orłowski M., Grzeszczuk M., Jadczak D., 2004. The estimation of the yield and content of some chemical compounds in the fruits of chosen hot pepper (Capsicum annuum L.) cultivars. Folia Hort. 16(2), 11–16.
- PN-90/A-75101.02. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu. Polski Komitet Normalizacyjny: Warszawa, Polska, 2002.
- Pramanik K., Mohapatra P.P., Pradhan J., Acharya L.K., Jena C., 2020. Factors influencing performance of capsicum under protected cultivation: A review. Int. J. Environ. Clim. Chang. 10(12), 572–588. https://doi.org/10.9734/IJECC/2020/v10i123033
DOI: https://doi.org/10.9734/ijecc/2020/v10i1230339
- Rekowska E., 2007. Produkcja rozsady warzyw. W: M. Knaflewski (red.), Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Poznań, 181–189.
- Rożek E., Nurzyńska-Wierdak R., Kosior M., 2012. The yield structure and technological traits of fruits of several sweet pepper cultivars from a single harvest. Acta Sci. Pol., Hort. Cult. 11(5), 31–41.
- Roy S., Kumar N., Singh D.K., Srivastava A.K., 2011. Effect of organic growing media and crop geometry on growth and yield of Capsicum var. California wonder under protected condition in North West Himalayas. Veg. Sci. 38(1), 53–57.
- Russo V.M., 2003. Planting date and plant density affect yield of pungent and nonpungent jalapeño peppers. Hort. Sci. 38(4), 520–523.
DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI.38.4.520
- Salau A.W., Hammed O.B., Makinde E.A., Olosunde O.M., 2019. Growth and fruit yield of pepper species as affected by plant spacing. Int. J. Veg. Sci. 25(2), 164–175. https://doi.org/10.1080/19315260.2018.1489931
DOI: https://doi.org/10.1080/19315260.2018.1489931
- Sandhu R.K., Boyd N.S., Zotarelli L., Agehara S., Peres N., 2021. Effect of planting density on the yield and growth of intercropped tomatoes and peppers in Florida. Hort. Sci. 56(2), 286–290. https://doi.org/10.21273/HORTSCI15567-20
DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI15567-20
- Santos H.C.A., de Lima jr, J.A., da Silva A.L.P., de Castro G.L.S., Gomes R.F., 2020. Yield of fertigated bell pepper under different soil water tensions and nitrogen fertilization. Rev. Caatinga 33(1), 172–183. https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n119rc
DOI: https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n119rc
- Satpute P., Bharad S.G., Korde S., 2013. Effect of spacing and plant architecture on yield and economics of Capsicum under net house conditions. HortFlora Resc. Spectrum 2(2) 150–152.
- Sharma R., Kumar R., 2017. Growth, flowering and yield of chilli, Capsicum annuum L. as influenced by spacing and growing conditions. Int. J. Pure App. Biosci. 5(5), 524–527. http://dx.doi.org/10.18782/2320-7051.5858
DOI: https://doi.org/10.18782/2320-7051.5858
- Silva A.W.B., da Silva B.D.N., da Costa A.L., Cézar K.C., Gomes L.A.A., de Oliveira C.L., 2021. Planting density and yield of sweet pepper grown in an organic system. Pesq. agropec. bras. 56. https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.02470
DOI: https://doi.org/10.1590/s1678-3921.pab2021.v56.02470
Downloads
Download data is not yet available.
-
ANDRZEJ BOROWY,
PIOTR KICZOROWSKI,
IRENA WÓJCIK,
Ocena przydatności fluazifop-P-butylu i napropamidu do zwalczania chwastów w uprawie ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis L.)
,
Annales Horticulturae: Tom 26 Nr 1 (2016)
-
MAGDALENA KAPŁAN,
MARCELA KRAWIEC,
ANDRZEJ BOROWY,
IRENA WÓJCIK,
SALWINA PALONKA,
KAMILA KLIMEK,
SZYMON CAPAŁA,
Wpływ zastosowania preparatu Complex PA na wielkość i jakość plonu winorośli
,
Annales Horticulturae: Tom 27 Nr 1 (2017)
-
ANNA MARIA WAGA,
DOROTA JADCZAK,
AGNIESZKA ŻURAWIK,
Ocena wartości biologicznej owoców wybranych odmian papryki rocznej
,
Annales Horticulturae: Tom 29 Nr 3 (2019)
-
BARBARA MARCINEK,
MARIUSZ SZMAGARA,
MARGOT DUDKIEWICZ,
Wpływ terminu i głębokości sadzenia cebul na kwitnienie i plonowanie szachownicy amańskiej Fritillaria amana (Rix) R. Wallis & R.B. Wallis
,
Annales Horticulturae: Tom 26 Nr 3 (2016)
-
BARBARA BŁASZCZYK,
Uprawa oraz wartość biologiczna dyni makaronowej
,
Annales Horticulturae: Tom 26 Nr 3 (2016)
-
RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK,
GRAŻYNA ZAWIŚLAK,
Dolistne dokarmianie azotem a plon surowca i skład chemiczny olejku eterycznego melisy lekarskiej (Melissa officinalis L.)
,
Annales Horticulturae: Tom 25 Nr 3 (2015)
-
Robert Gruszecki,
Magdalena Kowalska,
Milena Kaczmarczyk,
Dominika Pietrasik,
Magdalena Walasek-Janusz,
Octy owocowe – otrzymywanie i właściwości prozdrowotne
,
Annales Horticulturae: Tom 32 Nr 2 (2023)
-
Marzena Błażewicz-Woźniak,
50 lat pracy naukowej prof. dr. hab. Tadeusza Kęsika
,
Annales Horticulturae: Tom 24 Nr 4 (2014)
-
MARIUSZ SZMAGARA,
Grzyby występujące na liściach i pędach róż uprawianych w tunelu foliowym
,
Annales Horticulturae: Tom 23 Nr 2 (2013)
-
ROBERT GRUSZECKI,
Wpływ normy siewu na wielkość i jakość plonu nasion pasternaku
,
Annales Horticulturae: Tom 23 Nr 1 (2013)
<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.