Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
W niniejszej pracy analizowano wpływ nawożenia popiołami z biomasy i wapnem
na cechy jakościowe ziarna, mąki i ciasta z pszenicy ozimej odmiany RGT Kilimanjaro. Stosując
nawożenie popiołem ze słomy, uzyskano większą wartość MTZ i wskaźnika sedymentacji ziarna
pszenicy ozimej. Zwiększanie dawki popiołów zarówno z biomasy, jak i nawozu wapniowego
powodowało istotne obniżenie wartości MTZ ziarna pszenicy ozimej. Zróżnicowane nawożenie
popiołami w połączeniu ze zwiększającą się dawką nawozu wapniowego nie modyfikowało następujących
parametrów ziarna pszenicy ozimej: wskaźnika sedymentacji Zeleny’ego, gęstości ziarna
w stanie zsypnym, liczby opadania, zawartości białka i skrobi oraz ilości glutenu. Cechy farinograficzne
mąki nie były istotnie determinowane rodzajem i wielkością dawki popiołów z biomasy
oraz zastosowanym nawozem wapniowym o nazwie handlowej Profitkalk z wyjątkiem parametru
rozmiękczenie ciasta po 12 minutach. Zastosowane w doświadczeniu nawożenie gleby popiołami
z biomasy i wapnem nie obniżyło jakości ziarna pszenicy ozimej odmiany RGT Kilimanjaro i
uzyskane parametry nadal pozwalają zaklasyfikować ją do grupy jakości A.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.