Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 72 Nr 3 (2017)

Artykuły

Wpływ nawożenia popiołem z biomasy i wapnem na cechy jakościowe ziarna, mąki i ciasta z pszenicy ozimej odmiany RGT Kilimanjaro (Triticum aestivum var. Kilimanjaro)

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2017.3.1
Przesłane: 31 grudnia 2018
Opublikowane: 30-10-2017

Abstrakt

W niniejszej pracy analizowano wpływ nawożenia popiołami z biomasy i wapnem
na cechy jakościowe ziarna, mąki i ciasta z pszenicy ozimej odmiany RGT Kilimanjaro. Stosując
nawożenie popiołem ze słomy, uzyskano większą wartość MTZ i wskaźnika sedymentacji ziarna
pszenicy ozimej. Zwiększanie dawki popiołów zarówno z biomasy, jak i nawozu wapniowego
powodowało istotne obniżenie wartości MTZ ziarna pszenicy ozimej. Zróżnicowane nawożenie
popiołami w połączeniu ze zwiększającą się dawką nawozu wapniowego nie modyfikowało następujących
parametrów ziarna pszenicy ozimej: wskaźnika sedymentacji Zeleny’ego, gęstości ziarna
w stanie zsypnym, liczby opadania, zawartości białka i skrobi oraz ilości glutenu. Cechy farinograficzne
mąki nie były istotnie determinowane rodzajem i wielkością dawki popiołów z biomasy
oraz zastosowanym nawozem wapniowym o nazwie handlowej Profitkalk z wyjątkiem parametru
rozmiękczenie ciasta po 12 minutach. Zastosowane w doświadczeniu nawożenie gleby popiołami
z biomasy i wapnem nie obniżyło jakości ziarna pszenicy ozimej odmiany RGT Kilimanjaro i
uzyskane parametry nadal pozwalają zaklasyfikować ją do grupy jakości A.

Bibliografia

  1. Achremowicz B., Zając J., 1993. Wpływ podwyższonego nawożenia azotem na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk. Rol. A 110(1–2), 149–157.
  2. AOAC, 2012. Official methods of analysis of AOAC International. 19th ed., Gaithersburg.
  3. Biel W., Jaroszewska A., 2016. Ocena wpływu nawozów azotowych na skład chemiczny ziarna pszenżyta jarego. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 71(3), 33–42.
  4. Cieśluk T., Kusza G., Nemś A., 2011. Nawożenie popiołami z termicznego przekształcania biomasy źródłem pierwiastków śladowych dla gleb. Ochr. Śr. Zasobów Nat. 49, 219–227.
  5. Guo X., Chen X., Liu H., 2012. Experimental research on shape and size distribution of biomass particle. Fuel 94, 551–555.
  6. Kowalczyk-Juśko A., 2009. Popiół z różnych roślin energetycznych. Proceedings of ECOpole 3(1), 159–163.
  7. Piekarczyk M., Kotwica K., Jaskulski D., 2011. Skład elementarny popiołu ze słomy i siana w aspekcie jego rolniczego wykorzystania. Acta Sci. Pol., Agricultura 10(2), 97–104.
  8. Piekarczyk M., Jaskulski D., Kotwica K., 2012. Wpływ popiołu ze słomy rzepaku ozimego na pH oraz zawartość przyswajalnych makroelementów (P, K, Mg) i mikroelementów (B, Cu, Mn, Zn, Fe) w glebie lekkiej. Fragm. Agron. 29(3), 127–135.
  9. PN-68/R-74017:1968. Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Oznaczanie masy 1000 ziaren.
  10. PN-EN ISO 20483:2014-02P. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
  11. PN-EN ISO 21415-2:2015-12. Pszenica i mąka pszenna. Ilość glutenu.
  12. PN-EN ISO 3093:2010. Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina. Oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena.
  13. PN-EN ISO 5529:2010E. Pszenica. Oznaczanie wskaźnika sedymentacyjnego – Test Zeleny’ego.
  14. PN-EN ISO 5530-1:2015-01. Mąka pszenna. Fizyczne właściwości ciasta. Część 1: Oznaczanie wodochłonności i właściwości reologicznych za pomocą farinografu.
  15. PN-EN ISO 7971-3:2010. Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości w stanie zsypnym, zwanej masą hektolitra. Część 3: Metoda rutynowa.
  16. Podolska G., Stypuła G., Stankowski S., 2004. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej w zależności od intensywności ochrony zasiewów. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 59(1), 269−276.
  17. Rachoń L., Szumiło G., Stankowski S., 2011. Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta) Fragm. Agron. 28(4), 52–59.
  18. Radomski G., Bać A., Mierzejewska S., 2007. Ocena porównawcza wartości wypiekowej mąki pszennej i orkiszowej. Inż. Rol. 5(93), 369–374.
  19. Stankowski S., Smagacz J., Hury G., Ułasik S., 2008. Wpływ intensywności nawożenia azotem na jakość ziarna i mąki odmian pszenicy ozimej. Acta Sci. Pol., Agricultura 7(3), 105–114.
  20. Sumara A., Stankowski S., Gibczyńska M., Jurgiel-Małecka G., 2016. Ocena przydatności do celów nawozowych popiołów z pelletów spalanych przy zastosowaniu palnika zgazowującego typu LESTER. Inż. Ekol. 50, 139–144.
  21. Yeledhalli N.A., Prakash S.S., Ravi M.V., Narayanarao K., 2008. Long-term effect of fly ash on crop yield and soil properties. Karnataka J. Agric. Sci. 21(4), 507–512.
  22. www.ragtsemences.com/rs/pdf_pl/Przewodnik-pszenica-RAGT-2014.pdf.
  23. www.rgtkilimanjaro.pl.
  24. www.weatheronline.pl.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.