
Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Głównym celem pracy była analiza wpływu wybranych siedmiu czynników na wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej w 24 gospodarstwach w województwie lubelskim specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w okresie czterech lat. Największy wpływ na wielkość powierzchni paszowej w przeliczeniu na 1 sztukę dużą bydła miał poziom kosztów bezpośrednich poniesionych na jednostkę tej powierzchni oraz udział zakupionych pasz treściwych w bilansie paszowym tych gospodarstw. Najmniejszy wpływ na zróżnicowanie poziomu analizowanej wielkości powierzchni paszowej miała wydajność mleczna krów w tych gospodarstwach. Największy wpływ na zróżnicowanie poziomów produkcyjności analizowanej powierzchni paszowej miał udział zakupionych pasz treściwych w bilansie paszowym tych gospodarstw oraz poziom kosztów bezpośrednich poniesionych na ha rozpatrywanej powierzchni. W pracy ponadto określono analogiczne wskaźniki charakteryzujące powierzchnię paszową w 10 gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w regionie Bieszczad. Wielkość powierzchni paszowej w przeliczeniu na sztukę dużą bydła w tym regionie była większa średnio o 12,8%, a wydajność tej powierzchni mierzona w jednostkach zbożowych była mniejsza średnio o 21,0% niż w badanych gospodarstwach na Lubelszczyźnie.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.