Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 63 Nr 3 (2008)

Artykuły

Ocena działalności stowarzyszeń agroturystycznych zintegrowanych i niezintegrowanych regionalnie

  • Jan Zuba
  • Maria Zuba
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2008.3.5
Przesłane: 22 maja 2020
Opublikowane: 22-09-2008

Abstrakt

Badanych było za pomocą wywiadu ankietowego 41 stowarzyszeń agroturystycznych w okresie trzech lat. 21 z nich było członkami regionalnych stowarzyszeń agroturystycznych (1 grupa badawcza). Drugą grupę stanowiły stowarzyszenia (20) nienależące do regionalnych związków agroturystycznych. Pierwsze stowarzyszenia miały średnio mniej swoich członków w porównaniu z tymi drugimi, które były liczniejsze. Stowarzyszenia należące do związków regionalnych w badanym okresie zwiększyły liczebność swoich członków tylko o 9,7%, w tym gospodarstw agroturystycznych o 3,9%. Przyrost liczby członków stowarzyszeń agroturystycz-nych nienależących do związków regionalnych wynosił 24,1%, w tym gospodarstw agroturystycznych aż 42,0%. Stowarzyszenia należące do związków regionalnych przejawiały mniejszą aktywność w zakresie prowadzenia liczby usług w porównaniu z drugą grupą. Średnia liczba prowadzonych usług rocznie przez jedno stowarzyszenie z pierwszej grupy wynosiła od 18,4 do 26,3, a z drugiej grupy od 23,4 do 52,9. Poziomy natomiast samoocen obu badanych grup stowarzyszeń w zakresie jakości prowadzonych 23 rodzajów usług były bardzo zbliżone.

Bibliografia

Balińska A., 2006. Czynniki rozwoju agroturystyki w Polsce. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Roln. Agrobiz., 8, 4, 28–32.
Drejerska N., 2005. Rola marketingu społecznego w turystyce. Acta Sci. Pol., Oeconomia 4 (2), 27–34.
Kurtyka I., 2006. Popyt na usługi agroturystyczne. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Roln. Agrobiz., 8, 4, 197–200.
Pomianek I. M., 2006. Uwarunkowania rozwoju turystyki wiejskiej w wybranych gminach województwa warmińsko-mazurskiego. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Roln. Agrobiz., 8, 4, 282–285.
Tyran E., 2006. Produkty regionalne i tradycyjne jako atrakcja w turystyce wiejskiej. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Roln. Agrobiz., 8, 4, 346–350.
Zuba J., Zuba M., 2007. Analiza stopni integracji wybranych stowarzyszeń agroturystycznych w krajowej federacji agroturystycznej. Annales UMCS, Lublin, sec. E, Agricultura 62 (1), 151–161.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.